Petak, 19 Jula, 2024

32 godine od ratnog zločina u Biljanima

I dok se bliži 11. juli, kada se cijeli svijet prisjeća srebreničke tragedije, Krajišnici će obilježiti svoju Srebrenicu. Danas je počeo program obilježavanja 32 godine od ratnog zločina u Biljanima kada je u jednom danu ubijeno 260 civila.

Biljani, 9. jula – Srpske snage napale su selo 10. jula 1992. godine u jutarnjim satima. Nakon ulaska u naselje, odvojili su žene i djecu od muškaraca, koji su potom odvedeni u osnovnu školu u Biljane gdje su ubijeni. Njihova tijela pronađena su u više masovnih grobnica na lokalitetu Lanište i Crvena zemlja.

Ekshumirano je 239 tijela Bošnjaka iz Donjih Biljana, Brkića, Osmanovića, Domazeta, Džaferagića, Čehića, Mešana i Jabukovaca. Preživjeli članovi porodica ubijenih, mještani Ključa kao i nosioci javnog, vjerskog I društvenog života danas obilaze masovne grobnice Lanište i Crvena zemlja.

Večeras će biti prikazan i dokumentarni film- ‘ BILJANI- kuće s pogledom na genocid’.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE