Utorak, 17 Septembra, 2024

Ministar finansija u Vladi USK Danko Jakšić sudjelovao u radu konferencije u organizaciji kabineta Predsjedavajuće VM BiH

Danko Jakšić, ministar finansija u Vladi Unsko-sanskog kantona, učestvovao je u radu konferencije pod nazivom „Aksesorni pregovori Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom“, koja je održana u Sarajevu, u organizaciji Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Hercegovačka Borjana Krišto i Direkcija za europske integracije.

Konferencija je okupila predstavnike svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, predstavnike Evropske komisije i šefove pregovaračkih timova za članstvo u EU iz zemalja regiona, s ciljem informiranja donosioca odluka svih nivoa vlasti u BiH i predstavljanja obveze koje su pred nama u procesu pristupnih pregovora s Europskom unijom.
Predsjednica Krišto je u svom obraćanju naglasila da se uz puno poštovanje postojećeg mehanizma koordinacije, ustavne strukture i nadležnosti unutar svih razina vlasti može doći do rješenja potrebnih za europski put.

Direktorica za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i glavna pregovaračica u ime EU za BiH Valentina Superti izjavila je da je poruka iz Brisela da su vrata EU otvorena za BiH, ističući da je to potrebno da zemlja pokaže konkretne rezultate na preostalom šepurenju kroz ljeto.

Učesnicima konferencije obratili su se šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, ministar za evropske integracije i šef Pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u EU Tanja Miščević, bivši glavni pregovarač Hrvatske u pregovorima o pristupanju s EU Vladimir Drobnjak, državni tajnik i zamjenik glavnog pregovarača Sjeverne Makedonije u pregovorima o pristupanju EU Drita Abdiu Halili, bivši ministar europskih poslova i bivši glavni pregovarač u pregovorima o pristupanju EU Aleksandar Andrija Pejović i direktor Direkcija za europske integracije Elvir Habot, saopćeno je iz Vijeća ministara.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE