Srijeda, 17 Jula, 2024

140 miliona gubitka preko leđa bh. građana – “Cijena struje za domaćinstva poskupit će i do 17 posto”

Prvi prijedlog Elektroprivrede BiH za povećanje cijene struje domaćinstvima koja troše više uvođenjem blok-tarifa je katastrofalan, a ni drugi nije puno bolji

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) odbila prijedlog o posebnom cjenovnom modelu s tri tarife, koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca (oko 60 posto), Elektroprivreda BiH uputila je regulatoru prijedlog za linearno povećanje cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja.

RESTRUKTURIRANJE RUDNIKA
Prijedlog postotka linearnog povećanja, koji je utvrđen nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela, iznosi 10 posto za domaćinstva i 8,1 posto za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu. Stoga, Elektroprivreda BiH smatra nužnim da se odmah djeluje kako bi se osigurala operativna stabilnost sistema, saopćeno je iz ove kompanije.

A uzrok poskupljenja električne energije i za domaćinstva u Federaciji BiH je gubitak Elektroprivrede u 2023. koji, prema nekim procjenama, iznosi i do 140 miliona maraka. I naravno, u BiH sve po starom, samo su nova poskupljenja – ko treba da nadomjesti gubitak nego građani.

A to je, kako za Oslobođenje kaže stručnjak za energetiku i bivši direktor EPBiH Amer Jerlagić, nepravedno. Prvi prijedlog za povećanje cijene struje domaćinstvima koja troše više uvođenjem blok-tarifa je katastrofalan, a ni drugi nije puno bolji, jer su u pozadini, ipak, neke druge brojke. O čemu se radi, pojašnjava Jerlagić, piše Oslobodjenje.

– Bio sam jedan od pobornika da se ne dozvoli usvajanje blok-tarife koju je Elektroprivreda nazvala nekim, nazovimo, putem za stabilizaciju kompanije. Blok-tarifa je ustvari šok-terapija, ona se ne koristi kao trajno rješenje i, evo, hvala Bogu nije prošla. Netom nakon mjesec po odbijanju FERK-a za blok-tarifu, EP je izašao sa novim zahtjevom za tarifni postupak tražeći tzv. linearno poskupljenje cijene električne energije od nekih 10 posto. Prije svega, smatram da to nije linearno, jer su zapravo kroz linearno skriveni određeni procenti. Ima tu poskupljenja i do 17 posto. U suštini, ima nekih poskupljenja do sedam posto, a ono koje se tiče domaćinstava skoro do 17 posto. Šta to znači i za domaćinstva i za svu ostalu potrošnju na određenim tarifama? Znači, tu je sva ostala industrija osim one velike, koja ima svoje trafostanice. Čim dođe do poskupljenja električne energije od 10 do 17 posto, to povlači i ostala poskupljenja, jer je električna energija najčešće treći trošak u svakoj kompaniji poslije sirovine i zaposlenika, objašnjava on.

Ukoliko EPBiH smatra da joj je ovo potrebno za stabilnost, dodaje, to nije put i način da se preko leđa građana stabilizira kompanija.

Poslije nas je ostalo 300 miliona maraka na računu EP-a, ali izgleda da je sad puno jednostavnije trošiti pare na tendere, nego se baviti živim ljudima, kaže Jerlagić

– Kompanija se treba stabilizirati iznutra, treba osigurati dovoljne količine uglja koga je prošle godine skoro za dva miliona tona manje nego što ga je bilo bilansirano. Znači, oko 100 miliona eura manje prihoda. EP je imao gubitak prošle godine od 140 miliona isključivo zbog manjka prihoda, a ne povećanja troškova, tvrdi Jerlagić.

A njegov recept za stabilizaciju kompanije je da se kopa više uglja nego što se kopalo prošle godine, te da se svaki kilovat-sat viška električne energije prodaje na tržištu po solidnim cijenama i da se na taj način stanje stabilizira.

– Eventualno poskupljenje prema domaćinstvima i ostaloj potrošnji koja je u sistemu javnog snabdijevanja može da bude u dva, tri procenta, a nikako u 10, 15 ili 17 posto, ističe on.

Naglašava da je početak ovog velikog problema bio 2011. godine, kada se zaustavlja proces restrukturiranja rudnika i kada se srlja u neka nepotrebna ulaganja.

– U vrijeme kada sam vodio Elektroprivredu, naš partner za strukturiranje rudnika i koncerna je bio američki A. T. Kearney. To je kompanija broj jedan u svijetu za restrukturiranje. Njihov moto je bio stotinu nivoa restrukturiranja, jedan nivo vladanja. Poslije nas je ostalo 300 miliona maraka na računu EP-a, međutim, izgleda da je sad puno jednostavnije trošiti pare na tendere, nego se baviti živim ljudima, restrukturiranjem, baviti se smanjivanjem broja zaposlenih sa devet na šest hiljada, otpremninama, otkazima… I naravno, nije se desilo restrukturiranje. Novac se trošio u jamu bez dna, a ništa se nije riješilo. Nisu se napravile male nove kompanije koje će raditi i za tržište i za rudnike. I evo, epilog – prošle godine smo, umjesto 5,5 miliona tona, imali 3,5 miliona tona iskopanog uglja. Dio je kupljen na tržištu po cijenama koje su znatno više nego što su cijene koje imaju rudnici u Koncernu i to je finale, zaključuje on.

NAJBOLJI MODALITET
A povodom najave poskupljenja električne energije oglasila su se i neka udruženja građana, poput Porodice tri plus, koje će, kako kaže za Oslobođenje predsjednik Mustafa Vlahovljak, imati prijedlog kako naći najbolji modalitet da osjetljive grupe imaju poseban tretman ukoliko dođe do povećanja cijena.

– Ako se povećava cijena struje, treba napraviti takve uslove da prijedlozi zadovolje ciljeve, a to je ušteda energije, pri tome vodeći računa ko će biti najviše pogođen, ističe on.

Međutim, iz Elektroprivrede navode da će pronaći najbolja rješenja i načine za subvencioniranje ugroženih i osjetljivih kategorija stanovništva.

I premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je, također, prokomentarisao povećanje cijene električne energije, istaknuvši da je prvi prijedlog EP-a predviđao da se cijena poveća onima koji više troše, ali da je FERK odbio taj prijedlog.

– Sad se oni malo tu trude da “štite interes EP-a” od njih samih, kazao je Nikšić i naglasio da će se Vlada FBiH, kao i prethodne vlade, odreći dijela svojih prihoda u korist onih domaćinstava koja su u stanju socijalne potrebe.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE