Utorak, 14 Maja, 2024

10 najčešćih prevara prilikom kupovine polovnog automobila

KUPNJA polovnog automobila može biti uzbudljiva, ali i prepuna zamki. Da biste izbjegli prevare, pripazite na ovih deset najčešćih trikova, piše Telegraf.

Plaćanje unaprijed
Prevaranti objavljuju oglase za automobile koji izgledaju povoljno, ali se navodno nalaze na udaljenoj lokaciji. Tada traže uplatu unaprijed prije isporuke, često izmišljajući druge “zainteresirane” kupce kako bi stvorili osjećaj hitnosti. Jednom kad prime novac, nestaju bez traga.

Lažne web-stranice prodavača
Prevaranti kreiraju lažne web-stranice koje izgledaju poput stranica poznatih trgovaca, ali nude nevjerojatne ponude. Nakon kontakta s lažnim prodavačem traže uplatu unaprijed, a kad novac stigne, kupac ostane bez automobila.

Skrivanje podrijetla automobila
Neki prodavači izbjegavaju spomenuti da je automobil uvezen, što može biti presudna informacija jer uvozni automobili često imaju manipuliranu kilometražu i skrivena oštećenja.

Facebook tržište
Na Facebooku se često oglašavaju lažni autodijelovi, primjerice setovi kotača ili rijetki dijelovi karoserije. Prevaranti traže novac unaprijed, a zatim nestaju bez traga.

Vraćanje kilometraže
Nakon manipulacije kilometražom čini se da je automobil prešao manje kilometara nego u stvarnosti, što kupce dovodi u zabludu i mogu završiti s problematičnim vozilom.

Skrivena oštećenja
Neki prodavači ne spominju povijest oštećenja vozila, što se može otkriti samo provjerom povijesti automobila. Kupnja automobila s ozbiljnim oštećenjima može dovesti do dodatnih troškova popravka.

Lažni izvještaji o povijesti vozila
Prevaranti mogu lažirati izvještaje o povijesti vozila kako bi uvjerili kupce da je automobil bez mana.

Bivši automobili za najam i taksiji
Automobili koji su bili korišteni kao vozila za najam ili taksiji često su previše istrošeni, ali prodavači to ne otkrivaju. Takva vozila imaju veću kilometražu i mogu imati skrivene probleme.

Ukradeni automobili
Ukradeni automobili često završe na crnom tržištu kao dijelovi, ali ponekad se prodaju u oglasima. Provjera povijesti može otkriti je li vozilo prijavljeno kao ukradeno.

Sumnjive metode plaćanja
Prodavači prevaranti mogu inzistirati na servisima poput Western Uniona. Ako odbijaju bankovne transfere, to je znak za uzbunu jer mogu koristiti lažne identifikacije da bi preuzeli novac.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE