Zvizdić i Čović u Briselu: “BiH treba da dobije kandidatski status”

IZVORavaz.ba

Zvaničnici Evropske unije (EU), na čelu s domaćinom predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem, ovom prilikom ponovili su stav da Evropski parlament želi biti dio procesa i donošenja odluka, ističući da je europski put BiH važan dio budućnosti EU.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozdravio je, u ime Republike Hrvatske, zemlje predsjedavajuće EU, Delegaciju PSBiH, te naglasio da je proširenje jedan od prioriteta hrvatskog predsjedavanja.

Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je kandidatski status za BiH pitanje stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog prosperiteta i da su evropske integracije najmanji zajednički sadržilac saradnje EU i Bosne i Hercegovine.

”Evropske integracije donose mogućnost prosperiteta i napretka, stabilnosti i sigurnosti. Zbog svega što je urađeno, Bosna i Hercegovina treba da dobije kandidatski status, posebno zbog činjenice da BiH predstavlja ključ stabilnosti Zapadnog Balkana”, rekao je tokom obraćanja predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić.

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Dragan Čović tijekom obraćanja na Samitu istaknuo kako bi kandidatski status za BIH relaksirao unutarnje probleme s kojima se BiH suočava, napomenuvši kako je BiH očekivala kandidatski status tokom 2018. godine, slijedeći predavanje aplikacije za članstvo.

Govoreći o periodu ispred nas, Čović je naglasio očekivanja za dobijanje kandidatskog statusa, u susret Samitu EU i Zapadnog Balkana u maju 2020. godine, u sklopu hrvatskog predsjedavanja EU.

Na kraju Samita usvojena je Zajednička deklaracija predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana, zajedno sa predsjednikom Evropskog parlamenta i predsjednikom Sabora Republike Hrvatske, koja trenutno predsjedava Vijećem EU, kojom je još jednom potvrđena nesumnjiva EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, saopćeno je danas.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe