Znate li zašto gotovo nijedna zastava na svijetu nema ljubičastu boju?

Naš poznati putopisac Robert Dacešin objavio je na svom YouTube kanalu zanimljivu priču o ljubičastoj boji i tome zašto te boje nema gotovo ni na jednoj državnoj zastavi.

“Da li ste znali da u svijetu danas postoji 195 zemalja i da gotovo niti jedna od tih zemalja nema ljubičastu boju na zastavi? Ali zašto? Šta je to tako posebno vezano za ljubičastu boju?”, govori na početku svog videa Robert.

Ljubičasta boja oduvijek smatrana bojom kraljevstva.

“Boja je bila toliko na cijeni da je kraljica Elizabeta prva, svojevremeno čak zabranila bilo kome osim njenih najbližih da je nosi. Međutim, postojao je jedan veliki problem vezan za nju, a to je da je njeno dobijanje bilo izuzetno skupo, te da se ona do ne tako davno, mogla dobiti samo od posebne vrste morskog puža koji je živio na teritoriji današnjeg Libana. Ali, da biste dobili jedan gram ljubičaste, bilo je potrebno čak 10 000 puževa”, objašnjava Robert.

“Stoga, gotovo sve zemlje, pa i kraljevstva, izbjegavale su da koriste ljubičastu boju, jer bi im to oduzimalo mnogo novca koje bi mogle da ulože u vojsku. Ipak, danas na svijetu postoje dvije zastave koje imaju ljubičastu, a to su ove dvije, zastave Nikaragve i Dominike. Na zastavi Dominike, ona se nalazi na perju sisarou papagaja, nacionalne životinje ove zemlje, dok je na zastavi Nikaragve, ljubičasta rezervisana za dugu koju sada vidite. Mora da je i ovo bilo prilično skupo da se napravi, pa je zato ovako sitno”, zaključio je ovu zanimljivu priču Dacešin.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe