20.1 C
Bihać
Utorak, 26 Septembra, 2023

Znate li voli li vas vaš pas? Jedan signal to odaje

Nije tajna da kućni ljubimci zauzimaju posebno mjesto u našim srcima i često želimo dobiti istu ljubav i naklonost zauzvrat. Međutim, može biti teško reći da li nas naši psi zaista obožavaju, posebno novim vlasnicima kućnih ljubimaca.

Srećom, doktorica Vanessa Spano, veterinar u Behavior Vets u New Yorku, podijelila je neka saznanja o tome kako psi pokazuju svoju ljubav i naklonost.

Tijelo psa igra ključnu ulogu u komuniciranju s ljudima, a opušteno ili razigrano tijelo jasan je znak udobnosti i pozitivnosti. Drugi znakovi uključuju meke, naprijed usmjerene uši i zaobljene oči.

Zanimljivo je da psi koji su zaljubljeni često podižu obrve kada primijete osobe koje se brinu za njih. Jedno istraživanje je otkrilo da su psi podizali obrve kada bi vidjeli svoje vlasnike, ali nisu reagirali na isti način kada bi stranci ušli u prostoriju.

Psi također traže pažnju od svojih vlasnika kao znak naklonosti. Mogu donijeti svoje omiljene igračke, čak mogu i inicirati igru sagnuvši se kako bi pokazali svoju ljubav. Kada se pas nasloni na svog vlasnika, to može biti znak anksioznosti ili želje za zaštitom.

Bez obzira na razlog, to ipak označava osjećaj povjerenja i sigurnosti prema vlasniku.

Međutim, vrijedi napomenuti da neke radnje mogu zbuniti ljude, poput mahanja repom ili izloženog trbuha. I dok mahanje repom obično označava uzbuđenje, ne znači uvijek da je životinja radosna. Slično tome, pas koji pokazuje svoj trbuh može ukazivati na strah ili želju za češkanjem trbuha.

Potrebno je vrijeme da se razumiju ponašanja i raspoloženja svakog psa, a dublje razumijevanje osobnosti vašeg ljubimca ključno je za jačanje veze između vas.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe