7.2 C
Bihać
Subota, 26 Novembra, 2022

Znate li šta je finansijski stres i kako se nositi s njim?

Finansijski problemi mogu izazvati brigu, anksioznost ili osjećaj oskudice - stanje koje se jednim imenom naziva finansijski stres. Istraživanja pokazuju da ova pojava ostavlja značajan efekat na mentalno zdravlje, a podizanje svijesti o svakodnevnom rukovanju novcem može pomoći.

Prema nedavnom istraživanju banke Morgan Stanley 78 posto ispitanih je izjavilo da trpi finansijski stres, a uzevši u obzir uslove pandemije moguće je da se ovo stanje u skorije vrijeme pogoršalo.

Financial Health Institute definira finansijski stres kao “stanje koje je rezultat finansijskih i/ili ekonomskih događaja koji stvaraju anksioznost, brigu ili osjećaj oskudice, a praćeno je fiziološkim odgovorom na stres”.

Nova istraživanja povezuju finansijski stres sa mentalnim zdravljem, a studija sa Univerziteta Yale iz 2014. istražuje ideju da su neki “problemi mentalnog zdravlja” zapravo rezultat finansijskih problema.

Annie Harper, antropologinja i istraživačica koja stoji iza ove studije, napomenula je da je većina učesnika u dugovima i da su bili pod velikim stresom zbog toga.

Dug ima snažan negativan utjecaj na mentalno zdravlje, te je sugerirala da ako se riješe finansijski problemi pojedinca, mogu se riješiti i drugi problemi.

Na dnevnoj bazi, finansijski stres može imati negativan utjecaj na vaše odluke o novcu. To može dovesti do ekstremnog trošenja ili nedovoljnog trošenja. Slično kao kod problema s ishranom gdje može doći do emocionalnog prejedanja ili ozbiljno ograničiti ishranu zbog stresa, isti efekat se javlja i sa novcem.

Pojedinac može pronaći utjehu u “maloprodajnoj terapiji” bezumnom trošenju na nebitne stvari ili pronaći olakšanje u ograničavanju svoje potrošnje do tačke u kojoj živi bez osnovnih potrepština, ograničavajući unos hrane kako bi uštedio novac. Međutim, na duge staze, obje krajnosti mogu biti štetne.

Baš kao što čitate savjete o fizičkom i mentalnom zdravlju kako biste imali utjecaja na svoju opću dobrobit, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste unaprijedili svoje finansijsko zdravlje.

Finansijsko zdravlje, prema definiciji Financial Health Networka, je “dinamičan odnos nečijih finansijskih i ekonomskih resursa koji se primjenjuju utječu na stanje fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja”.

Podizanje svijesti o svakodnevnim finansijskim odlukama može pomoći, a prekomjerna potrošnja i mnogi oblici finansijske anksioznosti rezultat su upravo nesvjesnog rukovanja novcem.

Osvještavanje vaših odluka vezanih za novac smanjit će potrošnju zbog koje kasnije požalite i pomoći će vam da vratite osjećaj smirenosti kada se suočite sa zastrašujućim finansijskim odlukama koje su van vaše kontrole.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

[td_block_social_counter style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333" manual_count_facebook="58466" manual_count_twitter="8496" facebook="1" twitter="1" youtube="1" manual_count_youtube="1287"]