6.9 C
Bihać
Nedjelja, 4 Decembra, 2022

Znakovi i simptomi nedostatka magnezija u tijelu

IZVORbody.ba

Manjak magnezija je često zanemaren zdravstveni problem. Uzroci nedostatka magnezija variraju, a oni se kreću u rasponu od nedovoljnog unosa hrane do gubitka magnezija iz tijela.

Zdravstveni problemi povezani s nedostatkom magnezija uključuju dijabetes, hroničnu dijareju i celijakiju. Osobe s alkoholizmom su također izložene povećanom riziku od nedostatka magnezija. Body.ba vam u nastavku donosi 7 najčešćih simptoma da vašem tijelu nedostaje magnezij:

Trzanje mišića i grčevi
Trzanje, drhtanje i grčevi mišića znakovi su nedostatka magnezija. U najgorim scenarijima, nedostatak može čak uzrokovati i napadaje ili konvulzije. Stručnjaci vjeruju da su ti simptomi uzrokovani većim dotokom kalcija u živčane ćelije, koji prekomjerno djeluje ili hiperstimuliran mišićne živce. Dok dodaci mogu ublažiti trzanje mišića i grčeve kod osoba s nedostatkom magnezija, u jednom istraživanju zaključeno je da suplementi magnezija nisu učinkovit tretman za grčeve u mišićima kod starijih odraslih osoba.

Imajte na umu da nehotični trzaji mišića mogu imati i druge uzroke. Na primjer, mogu biti uzrokovani stresom ili konzumiranjem previše kofeina. Oni također mogu biti nuspojava nekih lijekova ili simptom neurološke bolesti, poput neuromiotonije ili bolesti motornog neurona. Iako su povremeni trzaji mišića normalni, trebali biste posjetiti doktora ako simptomi potraju.

Mentalni poremećaji
Mentalni poremećaji još su jedna moguća posljedica nedostatka magnezija. Oni uključuju apatiju, koju karakterizira nedostatak emocija. Također, neke promatračke studije povezuju nisku razinu magnezija s povećanim rizikom od depresije. Stručnjaci također nagađaju da bi nedostatak magnezija mogao povećati anksioznost. Jedno istraživanje je zaključilo da dodaci magnezija mogu biti korisni za ljude s anksioznim poremećajima, ali potrebne su velike i kvalitetnije studije prije nego što se donesu bilo kakvi zaključci.

Ukratko, čini se da nedostatak magnezija može izazvati disfunkciju živaca i promovirati mentalne probleme kod nekih ljudi.

Osteoporoza
Osteoporoza je poremećaj koji karakteriziraju slabe kosti i povećan rizik od prijeloma kostiju. Na rizik od nastanka osteoporoze utječu brojni faktori. To uključuje starost, nedostatak vježbanja i slab unos vitamina D i K. Zanimljivo je da je nedostatak magnezija također faktor rizika za osteoporozu. Manjak može izravno oslabiti kosti, ali također snižava razinu kalcija u krvi, glavni građevni blok kostiju.

Umor i slabost mišića
Umor, stanje karakterizirano fizičkom ili mentalnom iscrpljenošću ili slabošću, još je jedan simptom nedostatka magnezija. Imajte na umu da je normalno da s vremena na vrijeme osjećate umor, međutim, jak i trajan umor može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Budući da je umor nespecifičan simptom, njegov uzrok je nemoguće utvrditi ako ga ne prate drugi simptomi. Dakle, ako je vaš umor popraćen slabošću mišića, onda je u pitanju možda nedostatak magnezija.

Visok krvni pritisak
Istraživanja na životinjama pokazuju da manjak magnezija može povećati krvni pritisak, što je snažan faktor rizika od srčanih bolesti. Iako nema izravnih dokaza kod ljudi, nekoliko posmatračkih istraživanja sugerišu da niska razina magnezija može povećati krvni pritisak.

Dakle, jednostavno rečeno, nedostatak magnezija može povećati krvni pritisak, što zauzvrat povećava rizik od srčanih bolesti.

Astma
Manjak magnezija ponekad se opaža kod bolesnika s težim oblikom astme. Uz to, razine magnezija su obično niže kod pojedinaca koji imaju astmu. Istraživači vjeruju da nedostatak magnezija može dovesti do nakupljanja kalcija u mišićima na dišnim putevima pluća. To uzrokuje sužavanje dišnih puteva, što otežava disanje.

Ukratko, naučnici vjeruju da teška astma može biti simptom nedostatka magnezija kod nekih pacijenata, ali potrebna su dodatna istraživanja kako bi se istražila njena uloga.

Nepravilan rad srca
Jedan od najozbiljnijih simptoma nedostatka magnezija je aritmija srca ili nepravilan rad srca. Simptomi aritmije su u većini slučajeva blagi. Često uopće nema simptoma. Međutim, kod nekih ljudi može uzrokovati palpitaciju srca, što predstavlja pauzu između otkucaja srca. Ostali mogući simptomi aritmije uključuju slabovidnost, kratkoću daha, bol u prsima ili nesvjesticu. U najtežim slučajevima aritmija može povećati rizik od moždanog udara ili zatajenja srca.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe