Znakovi da vam nedostaje vitamin F

Ukoliko vam se koža stalno peruta, za to postoji ozbiljan razlog. Ovakva pojava može biti posljedica hroničnog nedostatka vitamina F, a ne neka ozbiljnija tegoba.

Vitamin F važan je za metabolizam, sprečava taloženje holesterola u arterijama i jača imunološki sistem.

Pomaže i u smanjivanju tjelesne mase tako što sagorijeva zasićene masnoće. Kod obolelih od šećerne bolesti, ovaj vitamin smanjuje rizik od oštećenja kardiovaskularnog sistema i sprečava očne bolesti. Ublažava menstrualne bolove, a primjenjuje se i u terapiji steriliteta kod oba pola, naročito kod muškaraca.

Nedostatak vitamina F se ispoljava različito kod djece i odraslih. Najmlađi stalno osećaju žeđ, imaju hronične infekcije, sinuzitis, česte kijavice, alergije na koži, ekceme ili probleme sa disajnim organima, čak i astmu. Kod odraslih je prvi simptom veoma suva koža, prvo na stopalima, potom nogama i na kraju po cijelom tijelu, piše Avaz.

Pretjerano je i perutanje koje se vidi prilikom skidanja čarapa. Takođe, nedostatak vitamina F može izazvati razvoj ateroskleroze i arterioskleroze, tromboze, a može doći i do infarkta miokarda, pojave masne jetre, zatvora ili dijareje te smanjene otpornosti organizma na viruse i bakterije.

Da biste zadovoljili dnevne potrebe za ovim vitaminom, u jelovnik uvrstite hladno cijeđeno suncokretovo ulje (dvije i po kašike), koje je izuzetno bogato ovim važnim sastojkom.

Isti efekt možete postići konzumiranjem šest kašika sjemenki suncokreta. Vitaminom F bogati su i susam, kikiriki, lan i mak. Najbolje se apsorbiraju u kombinaciji sa vitaminom E.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe