Zločinac Mladić ponovo u bolnici: Da li je na samrti ?

Ratni zločinac Ratko Mladić, nakon što je prije nekoliko dana bio otpušten iz bolnice, jučer je ponovo vraćen u poznatu HMC Bronovo bolnicu u Hagu.

Prema informacijama, Mladiću se pogoršalo zdravstveno stanje.

Informacije govori da mu se stalno javlja voda u plućima. Zvaničnih informacija o njegovom zdravstvenom stanju nema, ali znam da je njegov sin ovdje već duže vremena, kao i da mu je danas u Hag trebala doputovati i supruga.

Nezvanično, stigli su i neki ljekari iz Srbije.

Oni su tu kako bi izmolili Mladićev odlazak na liječenje u Beograd, ali to je pod velikim znakom pitanja – kaže izvor Politicki.ba blizak Pritvorskoj jedinici u Scheveningenu u kojoj Mladić boravi već 11 godina.

Izvor navodi da su Mladićevi advokati tražili od predsjednice Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove da se njihovom klijentu, zbog lošeg zdravstvenog stanja, dozvoli odlazak na liječenje u državu za koju oni smatraju da bi imao adekvatan medicinski tretman, ali da o tome, obzirom da je osuđen na doživotnu robiju, zasad malo ko razmišlja.

Bolnica Bronovo je vrhunska ustanova gdje rade najpoznatiji holandski ljekari i stoga nema razloga da zločinac mijenja ustanovu. Kao niko, Mladić je svih ovih godina imao stalne posjete i porodice i prijatelja, imao stalni medicinski tretman i više bi se moglo reći da je bio negdje na odmoru, nego da je bio u pritvoru. Vidjet ćemo šta će se događati narednih dana, ali ono što čujem, prognoze o njegovom zdravstvenom stanju nisu optimistične – kazao je izvor Politicki.ba.

Majke Srebrenice kategorički se protive eventualnom prijevremenom puštanju Mladića na slobodu. Ako će umrijeti, neka umre u zatvoru, poručile su ističući da mnoge od njih još nisu našle kosti svojih najmilijih ubijenih u genocidu u Srebrenici, počinjenom pod pladićevom komandom i nadzorom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe