6.9 C
Bihać
Nedjelja, 4 Decembra, 2022

Zločin koji uvijek izaziva jezu: Danas posjeta jami Čavkarica i spomen na 1600 ubijenih Bošnjaka Hercegovine

Neki ljudi kažu da u toj jami-bezdanu čavke prave gnijezda, pa je, navodno, po tome i dobila ime. Ovaj se zločin nad hercegovačkim muslimanima, jedan od bezbrojnih, pripisuje lokalnim četnicima, ali su mnogi od njih “prešli” u partizane kad su uvidjeli da Hitler i saveznici gube rat.

Zna se jako dobro da su nakon Drugog svjetskog rata neki od četničkih dželata, a kasnije partizana, koji su ubijali na Čavkarici, u komunističkoj Jugoslaviji obavljali visoke političke, vojne i policijske funkcije, a posebno u Bosni i Hercegovini.

Možda je to i bio razlog što su nakon rata Čavkaricu i kosti nevinih žrtava prekrili zaborav i šutnja. Otvor na jami Čavkarica je zabetoniran poslije Drugog svjetskog rata, a prije nekoliko godina je jama otvorena.

Danas se po prvi put organizira pohod i obilazak jame Čavkarica sa Koordinacijom boračkih organizacija Mostara.

Cazin.net će danas u podne objaviti i ekskluzivni intervju sa društvenim radnikom i publicistom Tahirom Pervanom, koji se posljednjih 30 godina aktivno bavi ovom temom i koji iznosi šokantna saznanja- priča o jedinoj preživjeloj svjedokinji Hadžeri koja je kao osamnaestogodišnja djevojka bačena u jamu i preživjela 74 dana, kako ju je spasio lokalni mještanina, kakva je njena sudbina poslije, kako je Pervan došao do jedinog dokumenta iz 1942. godine, kako se ovim slučajem bavile komunističke, a kako postkomunističke vlasti…

Pogledajte obavezno video intervju danas u 18:00 sati.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe