Utorak, 9 Decembra, 2025

Zimski štit za organizam: Evo kako prirodno ojačati imunitet vitaminom C

Prehlade, virusi i umor lakše se pobjeđuju uz pravilnu ishranu – zdrave navike počinju na tanjiru

Tokom zimskih mjeseci organizam je izložen većem broju virusa, prehlada i općem padu energije. Upravo zato je dovoljan unos vitamina C ključan za jačanje imuniteta, brži oporavak organizma i normalno funkcionisanje metabolizma. Iako se ovaj vitamin često veže za ljetno voće, brojne namirnice bogate vitaminom C dostupne su i tokom zime.

Najpoznatiji prirodni izvori su citrusi – narandža, limun, mandarina i grejp. Već jedna srednja narandža može zadovoljiti dnevne potrebe organizma za ovim važnim vitaminom. Osim agruma, odličan izbor su i kivi, crvena paprika, prokulice, brokula, kupus i kelj, namirnice koje se jednostavno mogu uklopiti u tople zimske obroke. Posebno se izdvaja kivi, koji često sadrži čak i više vitamina C od većine citrusa.

Stručnjaci upozoravaju da se vitamin C uništava dugim kuhanjem, zbog čega je povrće najbolje kratko pripremati na pari ili ga konzumirati sirovo kada god je to moguće. Čajevi s limunom svakako su dobar izbor, ali se preporučuje da se limun dodaje tek kada se čaj malo ohladi, kako bi se sačuvala hranjiva vrijednost.

Dodaci prehrani mogu biti korisni za osobe koje ne uspijevaju unijeti dovoljne količine kroz ishranu ili imaju povećane potrebe, ali većina ljudi može zadovoljiti dnevne potrebe upravo pravilnim izborom namirnica. Redovno konzumiranje svježeg voća i povrća, čak i u manjim porcijama, može tokom cijele zime predstavljati snažnu zaštitu za organizam.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE