Zemlja koja priprema zakon kojim će kažnjavati roditelje – zbog ponašanja djece

Kina priprema nacrt zakona kojim će regulirati kažnjavanje roditelja zbog lošeg ponašanja njihove djece, javlja Sky News.

Roditelji u Kini čija djeca se “jako loše ponašaju ili počine zločin” mogli bi se suočiti s kaznom prema predloženom novom zakonu.

U nacrtu zakona o unapređenju porodičnog obrazovanja, roditeljima/starateljima će biti izrečena opomena i biti naređeno da prođu kroz programe usmjeravanja porodičnog obrazovanja ako tužioci utvrde vrlo loše ili kriminalno ponašanje kod djece pod njihovom brigom.

“Postoji mnogo razloga da se adolescenti loše ponašaju, a neodgovarajući porodični odgoj ili njegov potpuni izostanak su glavni uzroci”, rekao je Zang Tiewei, glasnogovornik Komisije za zakonodavna pitanja pri Nacionalnom narodnom kongresu Kine (NPC).

Peking je ove godine pooštrio svoj pristup oko ovih tema, od borbe protiv ovisnosti mladih o igrama na internetu, koje se smatraju oblikom ‘duhovnog opijuma’ – do suzbijanja “slijepog obožavanja poznatih ličnosti na internetu”.

Posljednjih mjeseci Ministarstvo obrazovanja Kine ograničilo je vrijeme igranja online igrica za maloljetnike, dopuštajući im da igraju igrice na internetu samo po jedan sat petkom, subotom i nedjeljom.

Kina je također smanjila domaće zadatke i zabranila vanškolsko podučavanje glavnih predmeta tokom vikenda i praznika, zabrinuta zbog velikog akademskog opterećenja djece.

U isto vrijeme, Kina poziva mlade Kineze da budu “manje ženstveni i da budu muževniji”.

U svom prijedlogu za “sprječavanje feminiziranja adolescenata muškog pola” koji je objavljen prošle godine, Ministarstvo obrazovanja pozvalo je škole i univerzitete da promoviraju sportove poput nogometa u svojim kampusima.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe