17.5 C
Bihać
Četvrtak, 26 Maja, 2022

Željana Zovko: Dodik jedini nije ratovao protiv Hrvata, u BiH nema ljubavi, samo interesa

IZVORklix.ba

Zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu Željana Zovko gostujući u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija podržala je politiku premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića u tretiranju BiH, a posebno se osvrnula na spornu posjetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu.

Zovko je komentarisala i spominjanje kategorije “Ostalih” u BiH, za koju kaže da njih u BiH ima samo oko dva posto.

“U posljednjih 25 godina otkad je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, intervencijama bošnjačke politike dovedeno je do toga da Hrvata gotovo nestane u BiH, a Republika Srpska u BiH i Srbi idu Rusima. To je dovelo do nestabilnosti. Osim toga, imamo veliki utjecaj Turske koja preko vijeća za implementaciju mira dovodi do nestabilnosti, odnosno odluka koje uvijek prevagnu na stranu većinskog bošnjačkog stanovništva i politike koja ne ide prema pomirenju i ne vodi prema evropskim integracijama”, kazala je ona.

Hrvatska mora nastaviti politiku razgovora sa svim stranama, dodaje. Ono što je novo je to da su u Zagrebu počeli uviđati da za sagovornike moramo imati i one koji su do jučer bili demonizirani.

“U Predsjedništvu BiH, otkad su Bošnjaci izabrali Hrvatima i drugog člana Predsjedništva, s kojima ne može doći do razgovora, jer je situacija gdje srpski član Predsjedništva štiti hrvatske pozicije, gospodin Dodik je jedina osoba koja nije ratovala protiv Hrvata. On nema nikakavih otvorenih pitanja s Hrvatima u BiH”, izjavila je Zovko.

Istaknula je da u BiH “nema ljubavi, već samo interesa”.

“Morate razgovarati s onim ko može dogovorene odluke provesti na najniži nivo. Dodik je osoba koja može takve odluke provesti i do sada nikada nije iznevjerio dogovoreno s Hrvatima, za razliku od drugih aktera koji su stvarali koalicije i išli na štetu Hrvata” dodaje Zovko.

Probleme Hrvata u Republici Srpskoj u BiH ne smatra riješenim. Kaže da se s Dodikom moglo dogovoriti da Hrvati ondje ne budu šikanirani i da je to bio slučaj s ostalim strankama koje se predstavljaju kao alternativa.

“To nije idealna situacija niti će biti dok se ne riješi konačan ustroj u BiH”, zaključila je Željana Zovko.

Posjeta Milorada Dodika Zagrebu izazvala je brojne kritike u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj. Njegovi domaćini kazali su da je posjeta realizirana na Dodikovu inicijativu te da je on predstavnik srpskog naroda.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se