“Želim promijeniti svijet”: Otac sam odgaja sina s Down sindromom, majka je otišla

Evgeny Anisimov (33) iz Rusije nije mogao zamisliti ostaviti svoje dijete u sirotištu kako mu je supruga sugerirala.

Maleni Misha rodio se s Down sindromom, a njegova majka se nije mogla nositi s tim pa ih je napustila. Stoga je Evgeny dječaka odlučio odgajati sam.

Ovaj mladi otac odlučio je svoju priču podijeliti s javnosti kako bi, kako kaže, pokazao svijetu koliko su djeca s ovakvom dijagnozom divna, ali i kako bi motivirao druge roditelje da nikada ne odustaju već skupe hrabrost i suoče se sa izazovima, posebno kada su njihova djeca u pitanju.

Djeca s Down sindromom imaju predivne, vedre i optimistične osobine zbog zbog kojih ih nazivaju i djecom Sunca. Ukoliko odrastaju u zdravoj i sretnoj porodici, imaju sve šanse za normalan život.

Evgeny smatra da je edukacija izuzetno važna jer, neznanje vodi strahu i predrasudama, ali i drastičnim potezima kakav je napravila njegova sad već bivša supruga kada ih je ostavila, piše Bored Panda.

“Trenutak sreće nakon njegovog rođenja trajao je tačno jednu minutu i 39 sekundi kada nam je ljekar rekao: ‘Bojim se da vaša beba ima Downov sindrom’. Nisam znao šta napraviti, ali smatrao sam kako je moj zadatak u tom trenutku isključiti emocije i podržati suprugu jer sam vjerovao da će joj biti teško”, prisjetio se i dodao da su potvrdu dijagnoze čekali nekoliko dana.

Koliko god je odlučio biti jak, emocije su ga preplavile.

Izašao je iz bolnice i zaplakao.

“Nisam dugo plakao, no kasnije su me te suze posramile. U mom se životu, uostalom, ništa nije promijenilo. Sve se dogodilo kako smo planirali, rodio mi se sin”, nastavio je.

Iste večeri je sjeo za svoj računar i saznao mnogo toga o ovoj dijagnozi i djeci koja imaju Down sindrom.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe