Zeleni čaj je efikasna pomoć kod prestanka pušenja

IZVORbody.ba

Pušenje je štetna navika i to svi znamo. Međutim, bez obzira na to saznanje, mnogi pušači teško se odriču cigareta. Puno njih oklijeva zbog fizičkih, psiholoških i socijalnih faktora. Unatoč svemu tome, mnogi su ljudi prestali pušiti i uveliko poboljšali svoj životni stil.

Pomoć za ovu lošu naviku možete potržiti i u zelenom čaju. Zeleni čaj je životna revolucija mnogih ljudi. Ovo suptilno piće čuva ljekovita svojstva i uma i tijela.

Svakim udisanjem dim dovodi oko 5000 hemikalija u kontakt s našim tijelom. Pušenje uništava organizam postepeno I potpuno. Svakako da postoji mnogi zdravstveni problemi koje uzrokuje pušenje, ali zeleni čaj može biti pomoć čak I kod opšteg zdravlja.

Pijenje zelenog čaja pomaže kod prestanka pušenja
Kada je u pitanju prestanak pušenja, nekoliko je stvari za koje je dokazano da su korisne s medicinskog stajališta poput pijenja vode, čišćenja organizma iznutra, vježbanja i promjena prehrane. Međutim, jedna od rijetkih stavki koja može pomoći prestanku pušenja, a nije toliko poznata, jeste zeleni čaj.

1. Antistresno djelovanje zelenog čaja
Studija provedena u Kini pokazuje da zeleni čaj može pomoći kod prestanka pušenja. Većina korisnika puši jer im to navodno pruža neki oblik opuštanja. Prema istoj studiji, zeleni čaj može umanjiti i potrebu za nikotinom jer dovodi do smirenosti i daje osjećaj lagodnosti.

2. Zeleni čaj kao antidepresiv
Depresija, ili samo osjećanje, također je čest simptom nikotinske ovisnosti. Nikotin obično izaziva oslobađanje neurotransmitera koji regulišu raspoloženje. Nakon godina pušenja vaše se tijelo navikava na oslobađanje takvog osjećanja uz pomoć nikotina.Međutim, stručnjaci smatraju da je zeleni čaj mnogo suptilniji antidepresiv. Povećava razinu raspoloženja, a da pri tome nema nikakve nuspojave.

3. Zeleni čaj za ublažavanje kašlja
Kašalj je čudan simptom tokom procesa odvikavanja, ali je dobar znak! Katran iz cigareta koji se nakupio u plućima polako se ispire iz pluća nakon nekoliko sedmica bez cigareta. Ovo je pušački plućni proces oporavka i ozdravljenja. Kako bi ubrzali proces, konzumirajte zeleni čaj koji pomaže kod takvog stanja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe