Zdrava, niskokalorična namirnica bogata vlaknima

IZVORavaz.ba

Zdrava, niskokalorična namirnica bogata vlaknima, brojnim vitaminima kakvi su A, C i E i mineralima, kalcijem, kalijem, magnezijem i željezom. Sve ovo sadržano je u ukusnoj borovnici, namirnici izrazito bogatom antioksidansima, kojima duguje snažna ljekovita svojstva.

Diuretski efekt
Ima antibakterijski, antiseptički, protivupalni i diuretski efekt. Naročito je popularna za sprečavanje vraćanja infekcija u urinarnom traktu.

Poznato je da antibiotici unište bakterije koje su prisutne u urinu, ali dio bakterija se “sakrije” u zidove mokraćne bešike i po prestanku uzimanja antibiotika nastave da se šire po urinarnom traktu.

Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se i kao sok za osvježenje ili za grickanje

Koristi se kod urinarnih infekcija, a potvrđeno je njeno dejstvo protiv ešerihije koli i drugih patogenih bakterija koje izazivaju infekcije u mokraćnim putevima.

Zahvaljujući prisustvu bioflavonoida, sprečava i nastanak oboljenja desni, srca i krvnih sudova, komplikacija dijabetesa.

Protiv stresa
Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se i kao sok za osvježenje ili za grickanje, a posebno se preporučuje osobama koje su izložene stresu ili imaju neko oboljenje srca i krvnih sudova.

Kako se koristi
Koriste se plodovi, svježi ili osušeni, čaj, sok, sirup, koncentrat, kapsule.

Kako se koristiZbog veće količine vitamina C brusnica ima kiselkast ukus. Tečni oblici se koriste u zavisnosti od koncentracije, od nekoliko kašika, koncentrat do nekoliko decilitara na dan u obliku soka. Može se koristiti i preventivno, kod osoba koje su sklone ponovljenim urinarnim infekcijama.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe