5.1 C
Bihać
Srijeda, 7 Decembra, 2022

Zatrovana izvorišta blizu kampa Lipa

Vijećnik Gradskog vijeća Bihaća Adis Šušnjar izdao je jučer upozorenje mještanima Ljutočke doline da ne piju vodu s prirodnih izvorišta u području Orašca i Ćukova.
Naime, sva njihova voda potiče sa platoa Lipa gdje je smješten migrantski kamp u koji pored IOM-a i policija USK-a masovno naseljava migrante zatečene u kantonu. Prilikom samog otvaranja kampa, vijećnici Gradskog vijeća Bihaća, poput rendžera Nacionalnog parka Una Hilme Kozlice, upozoravali su na mogućnost da izvorišta pitke vode budu ugrožena.

Jučer je Šušnjar snimio i fotografije devastiranog vrela na Lipi gdje su migranti, po običaju, ostavili gomilu smeća.

Općem strahu doprinosi i upozorenje vijećnika mještanima Ljutočke doline da bi im pitka voda mogla biti kontaminirana

– Ovo je više nego dovoljan dokaz da su izvorišta na području Lipe kontaminirana! Na ovo sam upozoravao u Gradskom vijeću prije izgradnje migrantskog kampa u Lipi, međutim to nije spriječilo aktualnu većinu u Gradskom vijeću da izglasa odluku o izgradnji migrantskog centra, čime su ugrožena sva izvorišta pitke vode koja napajaju Ljutočku dolinu. Na slikama se radi o izvorištu Begovac, koje izvire u blizini migrantskog centra u Lipi, kazao je vijećnik Šušnjar.

Inače, kamp Lipa je pretrpan, a redovno se vrši dezinfekcija objekata kako ne bi došlo do izbijanja pandemije zaraznih bolesti.
Volonterka Nidžara Ahmetašević iz grupe Pomoć izbjeglicama u BiH/Help for refugees in Bosnia and Herzegovina kritikovala je IOM da, bez obzira na dezinfekciju, nije omogućio kvalitetan život migrantima u Lipi.

– Uspješno provesti detaljne mjere dezinfekcije u šatorskom naselju kakvo je Lipa, gdje su ljudi nakrcani u krajnje nehumanim uslovima, nije moguće. Besramna PR kampanja se nastavlja. I besmislena. A sve po EU standardima. To je logor, a uslovnih logora nema, navela je ona.
Pravo je čudo što još nije došlo do pojave korone među migrantima koji se testiraju organizovano svake srijede. Istovremeno, kod domaćeg stanovništva broj oboljelih raste, a grad Bihać je postao žarište koronavirusa u kantonu koji ipak nisu dobili od migranata, jer takav klaster ne postoji.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe