Zastupnik u Parlamentu BiH: Milanović je moj predsjednik, a Komšić je parazit i prevarant, čak ne govori hrvatskim jezikom

Nikola Lovrinović smatra da razlozi SNSD-a za blokadu države nisu opravdani, ali da nisu opravdani ni razlozi donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida.

Nikola Lovrinović, zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta BiH i predsjednik Kluba HDZ-a u istom domu kaže da je državljanin Hrvatske i da je, u tom konktekstu, Zoran Milanović njegov predsjednik.

-Teško mi je komentirati način komuniciranja gospodina Milanovića. Ja ponekad slično govorim pa možda izgledam grubo, međutim ne bih to uspoređivao sa recimo gospodinom Vučićem. Milanović, koliko sam ja upoznat, nikada nije govorio ni o čemu što sliči na secesiju, na disoluciju, na uzimanje teritorija. Znači on je sve vrijeme govorio zapravo o političkom pravu hrvatskog naroda u BiH za legitimnim predstavljanjem. Govorio je ono što govorimo i mi, što govori moja stranka ovdje, što mi tražimo zapravo. Mislim da ne govori ništa što bi, po meni, u suštini opterećivalo Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu, suverenu državu.

Smatra da je Milanovićev stil dobar za odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, jer je otvoren, a kada je riječ o Željku Komšiću, kaže da bi se moglo reći da je parazit.

-Ne upražnjava i ne zastupa one koje navodno predstavlja. Niti se potrudio da to ikada učini. Niti je pokazao volju da ima to da radi. On ne govori hrvatskim jezikom. Od tih “sitnih” stvari do vrlo krupnih. Komšićev problem je to što on ima svoj stav o svemu ovome, što on ovu državu vidi drugačije, što on nema legitiman izraz hrvatskog naroda. On ima legitimno pravo da se bori za kakvu god hoće državu, ali mora poštivati Ustav.

On Ustav ne poštuje. Komšić jednostavno nije predstavnik hrvatskog naroda. Ustav kaže bošnjački i hrvatski, koji se biraju u Federaciji, i srpski iz Republike Srpske. U Izbornom zakonu stoji da se oni moraju opredijeliti kojoj nacionalnosti pripadaju. To je prevara, kazao je on.

-Prosto je nemoguće da će se svi interesi izmiriti. Ali minimum političkih interesa će se morati naći. Mislim da je dosta prevara, Komšić je prevarant. Nama je najvažnije da se u Predsjedništvu izabere predstavnik od nas i u Domu naroda. Važne su nam te dvije instance koje govore o ustroju, o ustavnosti ove države ovog trenutka, o našim kolektivnim pravima. Ja ne znam što kolektivna prava nisu građanska, po čemu su iznad njih pojedinačna prava.

Problem je izmjena Izbornog zakona iz 2001. godine koja je od ljudi koji su se kandidirali za člana Predsjedništva tražila nacionalna izjašnjenja. To nema u Ustavu, to ima u Izbornom zakonu koje je nametnulo Izborno povjerenstvo bez ikakvog razloga.

Smatra da razlozi SNSD-a za blokadu države nisu opravdani, ali da nisu opravdani ni razlozi donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida.

-Mislim da je sve to preširoko postavljeno i ne znam kako će se iz toga izaći. Mogla se ta riječ negiranje svesti na osobe koje obnašaju javne funkcije, a koje neprimjenjujući i nepoštujući odluku suda u Hagu i drugih sudova, proizvode određene posljedice.

Lovrinović kaže da je HDZ stranka koja sve vrijeme radi po zakonu i koja je bila jedna od ključnih da nastane suverena i samostalna Bosna i Hercegovina.

-Ali puno toga je izvedenica u ovoj državi u ovom stanju koje imamo iz onoga što ne poštujemo, što smo se dogovorili dok ne dogovorimo drugo. Sve negativne izvedenice idu iz toga. Ne možete govoriti da su Hrvati prezastupljeni, ako mi govorimo o političkim pozicijama, o mjestima gdje se odlučuje. Mi govorimo o tome da tamo gdje se odlučuje hoćemo da imamo vlast. Mi govorimo o političkoj ravnopravnosti. Stalno se nas pretvara u socijalne potrebnike, kazao je Lovrinović, piše Federalna.ba.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe