Zastupnici SDA Ružniću: Jesu li važniji mladi poljoprivrednici ili vlasnici objekata u koje preseljavate kantonalne institucije?

Klub zastupnika SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona prije dvije sedmice upozorio je na, kako su naveli, bezobrazan odnos vlasti tog kantona prema subjektima male privrede i obrtima.

Ti subjekti su, kako navode, potrošili i novca i vremena kako bi se prijavili na javni poziv za finansijsku podršku koju je pred izbore najavila Vlada Kantona.

Međutim, umjesto podrške, dobili su poništen javni poziv bez ikakvog obrazloženja.

– Ako u nečemu ova Vlada uspijeva održati kontinuitet to je poništavanje javnih poziva za podršku našim građanima. Tako je jučer objavljena vijest da je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sulejman Kulenović poništio javni poziv za subvencioniranje razvojnih biznis planova za poticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja-Start up za mlade i nezaposlene sa područja USK- saopćeno je iz KO SDA USK.

Dodaju da se u obrazloženju navodi kako su razlog poništenja nepredviđene okolnosti koje su nastupile, a koje su bile izvan kontrole Ministarstva.

– Suštinski razlog kojeg ministar Kulenović ističe je preseljavanje Ministarstva iz jedne zgrade u drugu i kao rezultat toga nepostojanje uvjeta za rad Komisije.

Nameće se zaključak da resornog ministra niko nije konsultovao na temu preseljavanja Ministarstva u drugu zgradu, ali i da se ni on, iako svjestan mogućih neželjenih posljedica, tome nije protivio. Efekte preseljavanja će pored aplikanata na poništeni javni poziv osjetiti i naši poljoprivredni proizvođači, čiji su zahtjevi za novčane podrške obrađeni sa ozbiljnim zakašnjenjem – dodaje se u saopćenju.

Iz SDA USK ističu da “iako su pri usvajanju prijedloga budžeta za 2020. godinu najavljene milionske pomoći privredi i poljoprivredi kako bi se savladale posljedice pandemije, danas je potpuno jasno da se radilo o predizbornim obećanjima i da su oni koji su očekivali pomoć, od ove Vlade imali više štete nego koristi”.

– Vlada Unsko-sanskog kantona definitivno je ovakvim odnosom do krajnjih mjera narušila vlastiti kredibilitet, ali i autoritet ministara Kadirića i Kulenovića.

Premijeru, da li su vam važniji mladi poljoprivrednici ili vlasnici objekata u koje preseljavate kantonalne institucije? – pitaju zastupnici SDA u Skupštini USK.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe