6.5 C
Bihać
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

Zašto se Ramo Isak i Vahidin Munjić ponašaju kao da im je Srbija nalogodavac?

Najava postupanja Federalne uprave policije kako će, na osnovu medijskih navoda iz susjedne Republike Srbije, tražiti iz te države informacije o navodnoj ilegalnoj kupovini oružja u Tuzli za potrebe tamošnjih institucija i pojedinaca, odraz je nepoznavanja propisa vlastite države Bosne i Hercegovine i miješanja u unutrašnja pitanja susjedne države Srbije.

Saopćio je ovo predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić, komentirajući najave FMUP-a da će “provjeriti navode” koje je pred srbijanskim pravosuđem dao Milan Radoičić, organizator nedavnog incidenta na sjeveru Kosova.

– Sadašnji v. d. direktora Federalne uprave policije Vahidin Munjić uznemirio je sinoć bh. javnost davanjem izjave da će odmah jutros postupiti po navodima optuženog za terorizam u postupku koji se vodi pred institucijama susjedne države Srbije.

Javnosti Bosne i Hercegovine ostaje nepoznat pravni osnov prema kojem entitetsko Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine najavljuje da će direktno tražiti službene zapisnike od institucija susjedne države Srbije. Isto važi i za svako slično postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska prema institucijama susjednih država – naveo je Hadžikadić.

Dodao je kako “sadašnja uprava Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta FBiH pokazuje zabrinjavajući stepen nepoznavanja važećeg pravnog okvira države Bosne i Hercegovine, a prema susjednoj državi ponaša se kao da bivša Jugoslavija, čiji je Begrad bio glavni grad i danas postoji”.

– U skladu sa nadležnostima Ministarstva sigurnosti, odnosno Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine u oblasti borbe protiv terorizma, te međunarodnom pravnom saradnjom između nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine može naložiti policijskim i sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini eventualnu istragu o navodima poput onog koji je jučer objavljen u Beogradu.

Najava aktivnosti Federalne uprave policije na osnovu beogradskih medijskih navoda o Tuzli jednako je besmislena kao što bi, naprimjer, bila najava sličnih aktivnosti Policijske uprave Novog Pazara na osnovu medijskih navoda o izjavama lica optuženih pred nadležnim institucijama u Sarajevu – pojasnio je Hadžikadić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe