Zašto se Alen Islamović vraća u politiku: Da li je to borba za grad ili novac iz budžeta?

Piše: KRAJINA.BA

Naime, u Gradsko vijeće Bihać ušao je još 2008. godine kao kandidat SDP-a, također uz najavu da želi da pomoge svom gradu i tadašnjem načelniku Hamdiji Lipovači.

Islamović je nakon četverogodišnjeg vijećničkog mandata 2012. godine ponovno ušao u Gradsko vijeće ispred SDP-a, ali kako su SDP i njihov tadašnji kandidat za načelnika Albin Muslić izgubili izbore i prešli u opoziciju, Islamović je odmah na prvoj sjednici GV istupio iz SDP-a i priklonio se vladajućoj većini koju je u periodu 2012. – 2016. godine predvodila SDA i njen gradonačelnik Emdžad Galijašević. Na taj način Islamović je dao do znanja da ga interesuje isključivo vlast, a evo i zašto.

U skladu sa Zakonom o pristupu informacijama KRAJINA.BA portal došao je u posjed dokumentacije koja govori o skrivenim motivima bavljenja Islamovića politikom, ali i o izvanrednoj ranijoj suradnji Islamovića i bivšeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića kada je u pitanju trošenje javnog novca.

Iz dokumentacije u prilogu jasno je vidljivo slijedeće:

1. Kao gradski vijećnik iz budžeta Grada Bihaća Alen Islamović je naplatio preko 50 000 KM (bruto) što iznosi preko 37 000 KM neto što što možete vidjeti iz izvoda:

Alen Islamović naplatio sa budžeta

2. Kao izvođač koncerta za Novu 2014. godinu svojim sugrađanima je naplatio 5.000 KM. Tadašnji načelnik Emdžad Galijašević je potpisao Zaključak u kojem stoji da se sredstva prebacuju Kulturnom centru Bihać u ukupnom iznosu od 10.000 KM, nakon čega je Kulturni centar potpisao ugovor sa Alenom Islamovićem u vrijednosti od 5.000 KM.

3. Kao izvođač 2013. godine za malo poznat nastup u povodu Dana državnosti u Bihaću naplatio je 10.000 KM.


4. Za svoj teniski klub Una-gem u periodu 2013. – 2016. iz budžeta Grada dobio je preko 32 000 KM. Nakon toga smo dobili i nadopunu od Gradske Uprave gdje je ovaj teniski klub u 2014-toj dobio dodatnih 4000 KM, dok je u 2015-toj dobio dodatnih 4700 KM što možete vidjeti i na drugom izvještaju Sportskog Saveza Grada Bihaća.


5. Pored navedenog, teniski klub Alena Islamovića, odnosno on i njegovi prijatelji, u periodu 2012. – 2016. god. plaćali su 6 KM po terminu što je cijena za dječiju školu tenisa, umjesto po 12 KM koliko su plaćali ostali rekreativci.

6. Ni to nije bilo dovoljno, pa je za caffe bar koji Islamović drži na Stensu u prostoru u vlasništvu Grada, a koji ponajviše služi za “opuštanje“ članova kluba nakon treninga, naplaćivana kirija po cijeni od 2 KM po kvadratu što je cijena za neprofitne organizacije, umjesto 12 KM po kvadratu što je cijena za ugostiteljske objekte tog tipa.

Kada sumiramo sve navedeno, doći ćemo do iznosa koji se mjeri u desetinama hiljada maraka koji je Islamović uz pomoć Galijaševića, što u gotovom novcu, što preko teniskog kluba, prelio iz budžeta Grada u vlastiti džep i na taj način debelo unovčio svoju ruku u Gradskom vijeću. Nakon što je Galijašević 2016. godine uhapšen na djelu dok je primao mito od 10.000 KM Islamović je svoju političku karijeru pauzirao na 4 godine.

Da njegovi potezi nisu naivni govori činjenica da je svoj povratak na budžetske jasle ovaj put vješto uvio u priču o migrantskoj krizi, jer problem s migrantima jeste nešto što najviše muči građane Bihaća, ali istovremeno nije ponudio niti jedno smisleno niti razumno rješenje, kao ni viđenje kako će on riješiti taj globalni problem osim da bi išao pjevati u Brisel.

Iskreno, kada poslušamo pjesme Alena Islamovića nakon što se raspalo Bijelo Dugme i nakon što je Alen Islamović započeo svoju solo karijeru, jasno nam je zašto je politika uvijek bolja opcija od pjevanja pjesama “Ide patka preko Save, nosi pismo na vrh glave…” koja vjerovatno ne bi pobijedila ni na “Malom šlageru sezone”.

Rekao da će biti na nezavisnoj listi, ali ne i čija je to lista

Po gradskim kuloarima kruže priče da se Alen Islamović ipak vraća kao političar bivšeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića na već najavljivanoj “nezavisnoj listi” na kojoj bi se trebalo naći velik broj eminentnih tzv. gemišt-političara zbog čijeg je prijašnjeg angažmana budžet kantona u ovolikoj dubiozi.

Bliže nam se izbori i uskoro ćemo saznati koliko u ovom svemu ima istine. Bilo kako bilo, ukoliko pobijedi “NEZAVISNA LISTA” sastavljena od velikog broja bivših strankaša poput Alena Islamovića koji je budžet Grada Bihaća dobro ogolio u svom prošlom mandatu, možemo očekivati i totalni krah iz kojeg nas više niko neće isčupati.

Na ovakve kandidature nismo u stanju ništa pametnije napisati, ali uvijek možemo zapjevati mega popularnu pjesmu Alena Islamovića i Indire Radić koja kaže:

Lopov lopova,
Uvek oseti,
Znas ti ko sam ja,
Znam ja ko si ti.

Za kraj, Alen Islamović kaže da se vraća da odbrani Bišćane od navale migranata. Ukoliko nas bude branio kao i u proteklom ratu u kojem je prvim vozom napustio Bihać i otišao u Zagreb dok su Bišćani branili njegovu imovinu u Bihaću, onda je bolje da i ovaj put učini isto, a mi ćemo već nekako odbraniti njegovu plantažu lješnjaka od tih prokletih migranata.

 

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe