Zašto policija USK ne kažnjava građane koji ne nose zaštitine maske?

Prema odluci Federalnog štaba civilne zaštite naređeno je da građani na ulici, odnosno javnim površinama, moraju poštovati epidemiološko-zaštitne mjere.To podrazumijeva obavezno nošenje maski, pamučnih traka ili šala preko usta i nosa, kao i socijalnu distancu najmanje jedan i po metar.

“Naređeno je da građani na ulici – javnim površinama moraju poštovati epidemiološko-zaštitne mjere (maska, pamučna traka, šal i slično) i socijalnu distancu od najmanje 1,5 metar. Izmijenjena naredba o zabrani kretanja na području FBiH stupa na snagu danas (29. mart) u 20 sati i primjenjuje se do daljnjeg.”

U obrazloženju pravnog osnova za donšenje naredbi o obaveznom nošenju maski, kao i svih drugih donesenih mjera Federalni štab civilne zaštite poziva se na zakone o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. Na osnovu ovih naredbi kantonalne policijske uprave ovlaštene su, shodnoZakonu o Krivičnom postupku FBiH, izricati kazne prekršiocima naredbi.
Članom 225. Krivičnog zakona Federacije BiH “Prenošenje zarazne bolesti” propisano je sljedeće:

“(1) Ko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. (2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se ko ne postupi po propisima ili naredbama iz stava 1. ovog člana u pogledu suzbijanja ili sprečavanja zaraznih bolesti kod životinja, pa zbog toga dođe do opasnosti prenošenja zarazne bolesti na ljude. (3) Ko krivično djelo iz st. 1. i 2. ovog člana učini iz nehata, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.“

Na osnovu saopćenja MUP-a USK, na području USK do sada su kažnjene dvije osobe i to po jedna u Bihaću i Cazinu.

Međutim, svjedoci smo da posljednjih dana, a najviše danima vikenda, veliki broj mladih osoba na području Unsko-sanskog kantona ne nosi nikakvu vrstu zaštite. Također smo svjedoci da iste osobe prolaze bez navedene kazne, unatoč naredbi Federalnog štaba.

Najbolji primjer kako se poštuje ova naredba je policija Tuzlanskog kantona. Naime, na području općine Banovići uvedene su ozbiljne kaznene mjere za građane koji ne nose zaštitne maske. U protekloj sedmici izdata su 34 kaznena naloga za one koji se nisu pridržavali donesenih naredbi u vezi s nošenjem zaštitnih maski i rukavica.

Također, policija Kantona Sarajevo aktivno sprovodi datu naredbu, te su protekloj sedmici izdali 38 prekršajnih naloga zbog kršenja Naredbe o obaveznoj socijalnoj distanci i obaveznom korištenju zaštitne maske ili drugog prigodnog predmeta za vrijeme kretanja u javnom prostoru.
Da niko nije pošteđen, dokazuje i policija Zeničko-dobojskog kantona. Naime, policija ovog kantona je izdala kaznu od 100 KM načelniku općine Kakanj zbog fotografija koje su na društvenim mrežama objavili građani Kakanja, a na kojima se vidi kako načelnik u jednom momentu ne nosi zaštitnu masku, te nakon sugestija građana, načelnik se oglasio saopštenjem u kojem priznaje da je pogriješio i da će platiti kaznu.

Dakle, kažnjavanja za nenošenje maski, nepridržavanja policijskog sata, naredbi o ograničenjima kretanja i drugih mjera koje su nadležni ovih dana donijeli u svrhu suzbijanja širenja novog virusa korona imaju svoje zakonsko uporište i daju vlastima, odnosno policiji USK da sprovodi istu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe