Zašto Njemačka ne priznaje PCR nalaze iz BiH: Nisu mjerodavni testovi pojedinačnih laboratorija

IZVORklix.ba

Podsjećamo da su PCR testovi isti svuda u našoj zemlji, a trenutno ih je moguće uraditi u pet gradova – Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Zenici.

PCR test kojim se uzima bris nosa i grla je ustvari preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i takozvani “zlatni standard”. Međutim, Njemačka je donijela odluku da ne priznaje PCR test iz BiH, ali u isto vrijeme priznaje PCR testove iz Srbije, Albanije, Etiopije, Kambodže i drugih zemalja.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kratko nam je kazala da je upoznata sa ovom informacijom te da čeka objašnjenje iz Ambasade Njemačke u BiH.

S druge strane, na naš upit zašto Njemačka ne priznaje PCR testove iz BiH, iz Ambasade Njemačke su nam odgovorili: “Utvrđivanje zemalja iz kojih molekularno-biološki testovi mogu biti priznati vrše tri resora u Njemačkoj, Ministarstvo vanjskih poslova, Savezno ministarstvo zdravlja i Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova. Prema važećim odredbama mjerodavan je generalni nivo testova u dotičnoj zemlji, a ne nivo pojedinačnih laboratorija. Spisak se konstantno provjerava, te su moguće kratkoročne promjene i za Bosnu i Hercegovinu”.

U dodatnom pojašnjenju iz Ambasade s nam kazali da se “generalni nivo” odnosi na ukupni nivo u državi, a ne na jednu laboratoriju.

U skladu s tim, podsjećamo da je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo u aprilu ove godine zaprimilo akt Federalnog ministarstva zdravstva u kojem je navedeno da nijedna zdravstvena ustanova u Federaciji BiH nema rješenje za obavljanje mikrobiološke djelatnosti, laboratorijske izolacije i identifikacije uzročnika zaraznih bolesti, a samim tim ni za testiranje na koronavirus.

Tada je resorno ministarstvo u KS pozvalo sve javne i privatne zdravstvene ustanove da Federalnom ministarstvu zdravstva dostave dokumentaciju za verifikaciju mikrobiološke djelatnosti. Da li su i koje ustanove izvršile verifikaciju, nije poznato. Očekujemo očitovanje Federalnog ministarstva zdravstva o ovom pitanju.

U isto vrijeme, podsjetimo da su testovi na koronavirus koji su stizali u BiH dijeljeni ustanovama koje, kako su govorili nadležni, imaju referentne labaratorije u kojima se može vršiti testiranje.

Iz Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje se vrše PCR testiranja, također su nam potvrdili da su upoznati sa informacijom o nepriznavanju testa iz BiH, ali da im nisu jasni razlozi.

“Što se tiče testova (PCR) u svim laboratorijama koje provode testiranje na Covid-19 u BiH su isti, tako da je pitanje da li će druge zemlje priznati rezultate testa ili neće, aktuelno na nivou BiH”, pojasnila nam je Aida Kustura, zamjenica šefa Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja.

Pored toga što je BiH u Njemačkoj na listi zemalja čiji test se ne priznaje na ulasku u ovu zemlju, Institut Robert Koch prije nekoliko dana stavio je BiH i na listu rizičnih zemalja zbog koronavirusa. To znači da će onima koji ulaze u Saveznu Republiku Njemačku, a koji su u proteklih 14 dana boravili u BiH, biti određena samoizolacija prilikom ulaska u Njemačku.

Podsjetimo da i Slovenija priznaje samo PCR test koji je izdat u nekoj od država članica Evropske unije ili u državi šengenskog područja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe