Zašto nas ispijanje kafe čini sretnim

IZVORavaz.ba

Jeste li znali da se u svijetu dnevno popije oko 1,4 milijarde šolja kafe? Tako pokazuju zvanični podaci Međunarodne organizacije za kafu (ICO). A znate li kako prva jutarnja kafa utječe na naš mozak?

Kofein povećava nivo adrenalina, jer kao što se morfij veže na endrofinske receptore, i kofein se veže za adenozinske receptore u mozgu, sprečava biohemijsku fazu od koje se osjećamo umorno. Tijelo brzo apsorbira kofein pa je potrebno samo nekoliko minuta da stigne do našeg mozga. A tamo se veže za dio neurona koji privlače adenozin, hormon koji izaziva pospanost.

Ulazi u krvotok
Kofein povećava nivo adrenalina, a to rezultira povećanim brojem otkucaja srca i bržim protokom krvi kroz tijelo. U isto vrijeme sprečava da se dopamin ponovo apsorbira u vaš sistem, što mu omogućava da duže ostane u mozgu a vi se duže osjećate pozitivno i sretnije.

Što više kafe pijete, u mozgu se formira više adenozinskih receptora, a to podrazumijeva da sada trebate popiti više kafe kako biste ostali budni nego što je bio slučaj u mladosti.
U prvih 10 minuta nakon što popijete kafu kofein ulazi u krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca. Nakon još deset minuta kofein se veže na adenozinske receptore i neutralizira umor. U roku od 30 minuta nadbubrežne žlijezde prebacuju se u veliku brzinu i počinju stvarati više hormona. Tada se zjenice proširuju pa vam i vid može biti bolji i oštriji.

Više serotonina
U roku od 40 minuta tijelo počinje proizvoditi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar kičmene moždine. Zbog toga se poboljšavaju koordinacija i snaga mišića. Nakon četiri sata metabolizam se ubrzava i brže sagorijevate energiju. Tijelo tada počinje razgrađivati masti.

Nakon šest sati kafa je prošla kroz vaš sistem i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Iz tijela će do tada izaći polovina količine kofeina koji ste unijeli u organizam.

Nemojte pretjerivati
Ako želite izbjeći negativne efekte uzimanja kofeina, morate biti umjereni u konzumiranju kafe. Ako ga unesete u prekomjernim količinama, kofein može izazvati anksioznost, preskakanje srca i probleme sa spavanjem.

Pretjeran unos kofeina može izazvati i ubrzani rad srca, povišen krvni pritisak, euforiju, nervozu, drhtavicu, nesanicu, žgaravicu, probavne smetnje…
Ljekari savjetuju da ne unosimo više od 400 miligrama kofeina dnevno. Treba znati da jedna šoljica espressa ili crne kafe imaju oko 100 mg kofeina, a instant kafa dvostruko manje.

Zdravstvene prednosti
Ispijanje kafe može imati brojne zdravstvene prednosti – ona štiti od Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2 te oboljenja, pa čak i karcinoma jetre. Poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje rizik od depresije. Također, kafa ubrzava metabolizm, pomaže u borbi protiv depresije i čini vas sretnijima, izvor je antioksidanata.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe