Zašto je važno nositi masku i držati distancu: Niko ljeto ne želi provesti u zatvorenim granicama

Nakon relativno dobre pozicije u koju je došla BiH u procesu kontrole koronavirusa u posljednjih nekoliko dana imamo znatno povećanje broja novozaraženih. Mnogi to tumače kao prerano i pretjerano opuštanje građana. Nošenje maski “na svakom koraku” i redovna dezinfekcija ruku bila je rutina za većinu više od dva mjeseca. Onda su građani usljed smanjenog broja novozaraženih instinktivno, veoma brzo zaboravili na sve restrikcije i ograničenja i vratili se starim navikama.

Nadležni su konstantno upozoravali da bez obzira na popuštanje mjera osnovne mjere zaštite poput nošenja maski i držanja fizičke distance moraju postojati. Intenzitet širenja virusa u Evropi možda jeste usporio, ali i Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da borba s virusom još nije gotova.

Otvoreni su restorani, tržni centri, javni prijevoz. I nakon nekoliko dana striktnog pridržavanja mjera disciplina je kod mnogih veoma brzo popustila. U mnogim restoranima i ugostiteljskim objektima sve se manje pravi distanca, a ukoliko čekate u redu na kasi u prodavnici i slično sve manje građana nosi masku i drži distancu.

Primjer Italije, Španije, Austrije i brojnih drugih evropskih zemalja najbolje pokazuje da se uz pdidržavanje mjera moguće vratiti u približno normalne životne okvire. Ipak, jedno je svima jasno, nošenje maske i fizička distanca su ključ i ono što će još dugo morati ostati na snazi.

Sve zemlje koje koliko-toliko razvijaju i planiraju neke turističke programe ovog ljeta redovno analiziraju stanje u svim zemljama iz kojih imaju turiste. Povećanje broja novozaraženih u nekoj zemlji znači potencijalne zabrane i restrikcije za putovanja. Stoga ukoliko građani cijelo ljeto ne žele ostati pod restrikcijama ili eventualno zatvoreni u granicama svoje države izuzetno je važno da se svi građani maksimalno pridržavaju mjera. Nošenje maski i distanca u javnom prijevozu, redovima za plaćanje računa, u prodavnici ili bilo kojem mjestu gdje je veća koncentracija ljudi je više nego neophodna mjera.

Uvođenje restrikcija porazno bi bilo i za ekonomiju pa je pridržavanje mjera imperativ za sve, a u cilju zdravlja svih građana.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe