16.6 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Zašto je dobar razvod bolji od lošeg braka

IZVORavaz.ba

Svako ko razmišlja, razmišljao je ili je prošao kroz razvod braka zna da je situacija mnogo kompliciranija ako su u nju uključena djeca

I dok će jednima njihova dobrobit biti glavni razlog za ostanak u lošem braku, psiholozi kažu da time djeci čine medvjeđu uslugu, osobito ako se radi u odnosu punom neprijateljstva, pasivne agresije, a osobito bilo koje vrste zlostavljanja.

Iako brojna istraživanja pokazuju da je razvod roditelja velika trauma za dijete, treba voditi računa i o trajnoj emocionalnoj šteti koju dijete trpi u domu s roditeljima koji ne mogu pronaći zajednički jezik.

Stabilnija emotivna situacija
Stvari su komplicirane nekoliko mjeseci nakon razvoda i odvajanja, no većina obitelji ipak uspješno prođe kroz ovu prilagodbu te nađu novu viziju svakodnevice, čiji je temelj stabilnija emotivna situacija. Naravno, za tako nešto je potrebno da oba roditelja budu zreli i stavljaju dobrobit djece na prvo mjesto, odnosno da dijete ne pokušavaju ‘okrenuti’ protiv drugog roditelja, kupovati ga poklonima…

Učenje o kompromisu
Nakon što vide roditelje kako se međusobno poštuju i dogovaraju nakon razvoda te se trude riješiti stvari koje moraju da bi situacija normalno funkcionirala, djeca uče da je kompromis bitan. Iako niti jedan razvod nije bez svojih izazova, preživljavanje njega važna je životna lekcija za sve sudionike, kao i da ljubavno-seksualni odnosi ne utječu na ljubav koju roditelji imaju prema djeci.

Sretniji roditelji mogu pružiti više djeci
Frustriran, očajan, depresivan, ljut ili naprosto nesretan roditelj kao takav nema volje niti energije baviti se previše djetetom jer je opterećen svojim mukama – što je sasvim ljudski i prirodno. No ako takvi osjećaji traju u lošem odnosu, u svakom je slučaju nužno da roditelj pronađe vlastiti mir i sreću kako bi više mogao pružiti i samom djetetu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe