Zašto i ko je kriv što naš najveći stadion neće dobiti evropski sjaj!?

Nakon što je jučer načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić održao pres-konferenciju na Stadionu „Asim Ferhatović Hase“ i ponudio FK Sarajevo upravljanje čuvenim stadionom za jednu marku, bilo je mnogo reakcija.

Regulacioni plan
– Od Arene nije odustala ni Općina ni načelnik. Mi već sada imamo pretpostavke i pripremamo raspis tendera koji će biti objavljen krajem avgusta i to je nastavak procedure za međunarodnog investitora za Arenu na Koševu. Dok to ne bude, cilj Općine a trebao bi biti i FK Sarajevo, da stadion dobije status 3. kategorije. Mi smo nadohvat ruke što se toga tiče. Ja sam prije nekoliko mjeseci imao sastanak s gospođom Buljubašić. Poslao sam poruku i Namu i Tanu. Rekao sam šta se sve treba uraditi, želim da budemo partneri. Ali, za sada smo mi u ovome sami. Nisam zadovoljan ovim rješenjem stadiona, želim ovdje vidjeti Arenu. Tražimo investitora i siguran sam da ćemo ga naći, ali ako ne budemo oklijevali.

Žao mi je da FK Sarajevo i direktorica Sabrina Buljubašić nisu ovdje da mi kažu zašto ovo ne potpisuju – rekao je načelnik Ajnadžić.

Sulejman Memo Haljevac, vijećnik općine Centar i veliki navijač FK Sarajevo, otkrio nam je pozadinu „slučaja Koševo“, koji je ponovo top-tema u našem glavnom gradu.

Prije svega, FK Sarajevo ne gledam samo kao fudbalski klub, nego kao svetinju, ističe Haljevac.

– Kao navijač, cijeli svoj mandat vijećnika proveo sam u borbi da se promijeni Regulacioni plan Zetra, kako bi na Koševu dobili savremeni fudbalski stadion ili Arenu od 18.000 sjedećih mjesta. Tako nam je bilo prezentirano i sve smo radili da dođemo do tog cilja. Išli smo i vodili borbe i po mjesnim zajednicama, kako bismo stvorili preduvjete za dobivanje savremenog fudbalskog objekta, pored kojeg bi bio i atletski stadion. Sa grupom velikih navijača FK Sarajevo, nekad nas je bilo i 50, pa čak i 100 na javnim raspravama, učinjeno je sve – da ne kažem da smo „poginuli“ za tu ideju, a sada na kraju kao da je sve to otišlo u vazduh – rekao je Haljevac.

Želja navijača
– Imam osjećaj, kad god se treba nešto konkretno uraditi za stadion Koševo i FK Sarajevo – da li od strane nekih ljudi iz kluba i(li) načelnika općine, uvijek neko pokvari planove i tako ostanemo bez željene završnice. Tako je bilo i prošle godine, a evo i ove se prepucava(mo) da li je to 1 KM, šta će se uraditi, a ja mislim da FK Sarajevo želi da preseli u Butmir. A pitanje je šta žele navijači? Šta će biti na kraju, nisam optimista da bi stadion Koševo mogao dobiti everopski izgled, odnosno sjaj. Bilo je vremena za to, ali… – konstatuje Haljevac.

Kaže da kao navijač sanja da je fudbalski raj – stadion Koševo, pun i da uživamo u utakmicama Evropske lige, ali iskreno, to je sve jako zamršeno i teško ostvarivo.

– Kao vijećnik sam se borio cijeli mandat da se promijeni Regulacioni plan Zetra da bi u tom, na izgled savršenom planu, dobili savremeni stadion od 18 hiljada sjedećih mjesta. Ali, niti će se on ubrzo provesti, niti FK Sarajevo ima iskrene namjere po pitanju Koševa, jer oni su već „zapikali“ Butmir, tako da ja nikad, a možda ni moji potomci, neću doživjeti puno Koševo u Evropi. A ovi svi što mudruju i lože, te ovako, te onako, neka se zapitaju je li vrednije išta od svetinje. Finte da nam date ovo, ili dodate ono, neka koriste u druge svrhe i neka šupljiraju po selendrama, na svoj način – ističe Haljevac.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe