18.4 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Zapanjujuće fotografije krvavo crvenog leda na Antarktiku

IZVORklix.ba

Fotografije “krvavog” snijega i leda izgledaju kao da je došlo do nekog masakra, poput onih u horor filmovima. Dobra vijest da je pravi razlog ove pojave daleko manje dramatičan ali, nažalost, s ozbiljnim posljedicama, navodi Science Alert.

Morski ekolog Andrey Zotov s Nacionalne akademije nauka u Ukrajini snimio je ove slike dok je provodio istraživanje u stanici na Antarktiku.

Za ovakav epski nered kriva su minijaturna stvorenja, koja su pod mikroskopom identificirana kao Chlamydomonas nivalis.

Riječ je o mikroskopskim zelenim algama (doći ćemo do razloga zašto su postale crvene). U pitanju je vrsta jednostaničnih morskih algi, koje su uobičajene u svim hladnim i snježnim područjima, od arktičkog do alpskog.

One su uspavane tokom surove zime, ali kada ima dovoljno tople sunčeve svjetlosti da omekša njihov kristalizirani svijet, alge se u proljeće bude, koristeći vodu i sunčevu svjetlost da bi se vrlo brzo širile.

Mlade su alge zelene boje zbog svojih fotosintetskih hloroplasta i imaju dvije strukture slične repu koje se zovu flagella, uz pomoć kojih plivaju.

Kako sazrijevaju, gube pokretljivost i razvijaju jedinstvenu adaptivnu sposobnost za preživljavanje u svom ekstremnom okruženju, koja uključuje sekundarni izolacijski stanični zid i sloj crvenog karotenoida, koji mijenja njihov izgled iz zelene u narandžastu pa crvenu boju.

Ovaj sloj štiti alge od ultraljubičastog zračenja”, objašnjava Nacionalna akademija nauka u Ukrajini na svojoj Facebook stranici.

Karotenoidi pomažu algama upiti više topline, što zauzvrat stvara više istopljene vode za njih, u kojoj mogu napredovati. To je dobro za alge i nematode i insekte koji ih jedu, ali nažalost postoje i druge posljedice.

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da bujanje snježnih algi može smanjiti količinu refleksije sunčeve svjetlosti i do 13 posto tokom jedne sezone topljenja leda na Arktiku.

“Ovo će nesumnjivo dovesti do veće stope otapanja”, napisali su istraživači.

U 2017. godini, naučnici za zaštitu životne sredine izračunali su da su mikrobne zajednice, među kojima je i ova alga, pridonijele više od šestine otopljavanja snijega na hladnim poljima Aljaske. Njihovi eksperimenti pokazuju da područja s više otopljenog snijega i leda vode prema porastu broja algi za 50 posto, a mjesta s više algi više se tope.

Drugim riječima, povišene temperature dovode do većeg topljenja kristalizirane vode, što potiče rast više algi, što dovodi do većeg topljenja leda.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe