22.7 C
Bihać
Četvrtak, 26 Maja, 2022

Zabranjeno zapošljavanje u javnim ustanovama u Kantonu Sarajevu, poništavaju se svi konkursi

IZVORklix.ba

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas zaključak zastupnice Naroda i Pravde Danijele Kristić kojim se zabranjuje Vladi Kantona Sarajevo i resornim ministarstvima kojim se uvodi moratorij na zapošljavanje u kantonalnim institucijama.
Vladi i ministarstvima je zabranjeno da daju saglasnost za prijem u radni odnos uposlenika na određeno i neodređeno vrijeme, za zaključavanje ugovora o djelu i ugovore o privremenim i povremenim poslovima u organima uprave KS, zavodima, direkcijama, agencijama, upravnim organizacijama, pravnim subjektima i ostalim, na period od 90 dana.

Zaključkom se izuzimaju odgojno-obrazovne ustanove, zdravstveni radnici, pripadnici policijskih struktura te subjekti koji su već dobili saglasnost Vlade za prijem, ali i da se odmah, bez odlaganja ponište javni konkursi koji su u toku.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik (SDA) prvobitno nije želio staviti taj zaključak na glasanje uz obrazloženje da je potrebno da ga razmatra nadležna skupštinska komisija.

No, kada je na kraju zaključak ipak stavljen na glasanje najavio je da će Klub SDA pokrenuti apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti tog s 19 glasova usvojenog zaključka.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se