Zaboravljeni incident kod Martin Broda na području Bihaća 1998. godine: NATO je Tuđmanu prijetio bombardovanjem ako se ne povuče iz BiH

Tokom oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske 1995. godine neke od snaga HV-a su ušle nekih 600 do 700 metara na područje Martin Broda koji se se nalazi u BiH. No nakon završetka rata Specijalne policijske snage RH su ostale na područjima koja su dio Bosne i Hercegovine.

U dokumentarnom serijalu “Diplomatska oluja” HRT-a koji se bazira na istoimenoj knjizi nekadašnjeh hrvatskog ministra vanjskih poslova Mate Granića, prisjetili su se zaboravljenog incidenta kod Martin Broda, koji je Hrvatsku doveo na rub sukoba sa NATO snagama.

“Nepotrebno su se oko toga dizale tenzije umjesto da se dijalogom taj problem riješi. Jednom oko 18 sati navečer u ministarstvo vanjskih poslova mi je došao ministar Miljevac koji mi je kazao da će NATO intervenirati i koje ciljeve će gađati”, prisjeća se tog 10. oktobra 1998. godine tadašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić.

Graniću je rečeno da ukoliko ne povuku policajce iz Martin Broda da će istu noć ili rano ujutro biti raketirani. No, sutradan je u Martin Brod stigao kanadski kontingent SFOR koji je sproveo akciju i uhapsio hrvatske policajaca. Tuđman je bio bijesan i tražio je žestok odgovor.

“Tuđman me pozvao i rekao ako krenu pošalji dole dvije brigade gardijske i makni ih, makar to bio i sukob i moram reći da je jedan visoki američki diplomat nazvao 11 sati navečer i rekao ne poduzimaj ništa, imate puno neprijatelja, bacit ćeš Hrvatsku deset godina natrag”, prisjeća se tadašnji ministar odbrane Pavao Miljevac.

“Predsjednik je bio strašno ljut nakon što sam odbio zapovijed i pitao me ko je tebi vrhovni zapovjednik. Objasnio sam mu šta bi se dogodilo, da mi nemamo tako jake protuzračne sisteme. A 60 aviona u bazi Aviano je bilo u pripremi”, kazao je tadašnji ministar Miljevac i dodao kako je Tuđmanu rekao da bi to bila operacija UN-a ne samo NATO-a. Tako da ga ni Rusi ne bi podržali.

“Onda mi je rekao Mate ni ti nisi čist, na što sam mu rekao preuzimam svu odgovornost političku za to. Dok sam ja ministar vanjskih poslova sa Amerikom nećemo ući u rat a zadnji koji je ušao bio je Ante Pavelić. Nakon toga Tuđman je rekao dobro idemo dalje, i više nikada o tome nije tema otvorena”, prisjetio se Granić.

Na kraju se situacija stabilizovala, Tuđman je shvatio da su prijetnje Amerikanaca ozbiljne, a potpunu kontrolu nad Martin Brodom preuzele su snage Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-Sanskog kantona.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe