22.3 C
Bihać
Četvrtak, 19 Maja, 2022

Za šta se sve tereti uhapšeni bivši major Vojske RS Ratko Đurković

Ratko Đurković rođen je 1943. godine i nekadašnji je zapovjednik Prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS. Navedeni osumnjičeni pod istragom je u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine protiv osumnjičenog Radomira Nedića, nekadašnjeg zapovjednika Prve majevičke brigade.

– Terete se da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednici VRS-a koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubistva civila i zarobljenika niti su, nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinitelji procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, općina Ugljevik u mjesecu julu 1992. godine – kažu iz Tužilaštva BiH.

Prilikom napada, kako dalje navode, vojne snage kojima su zapovjedali osumnjičeni, ubile su četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika ARBiH, koji su prethodno bili zarobljeni.

– Osumnjičeni se terete kao zapovjednici zbog kaznenih djela zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. tačka h) u svezi s tačkom a) i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. stavak 1. tačka a) KZ BiH, a sve u vezi sa člankom 180. stavak 2. KZ BiH – saopćeno je.

Osumnjičeni Đurković, ističu, lišen je slobode i predat je postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati.

U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajući tužilac će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdravstvenom stanju, odlučiti o dalnjjim aktivnostima prema osumnjičenom.

Izvor: krupljani.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se