Svježe borovnice mafinima daju poseban voćni ukus i blago kiselkastu notu, dok je tekstura savršeno mekana. Ovaj recept idealan je kao užina ili desert uz omiljenu kafu, a gotov je za samo 20 minuta.
Potrebni sastojci:
dva jaja, jedna čaša jogurta, 100 grama šećera, 100 ml ulja, dvije šolje brašna, jedan prašak za pecivo, jedan vanillin šećer, 200 grama svježih borovnica
Priprema:
U većoj posudi umutite jaja s jogurtom, šećerom i uljem dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu. Nakon toga dodajte brašno, prašak za pecivo i vanillin šećer, pa sve skupa izmiješajte. Na kraju pažljivo umiješajte borovnice kako bi se ravnomjerno rasporedile po smjesi.
Smjesu rasporedite u kalup za mafine koji ste prethodno podmazali ili obložili papirnim korpicama. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 do 25 minuta, dok mafini ne dobiju zlatno-braon boju.
Nakon pečenja ostavite mafine da se ohlade, a zatim ih poslužite i uživajte u njihovoj sočnosti i bogatom ukusu.