Za pomoć privrednicima u Kantonu Sarajevo osigurano skoro 149 miliona KM

Usvojene su izmjene i dopune Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo, a u tu svrhu bit će izdvojeno skoro 149 miliona KM.

IZVORklix.ba

Kako su saopćili iz Vlade KS, na današnjoj sjednici je donijeta ova odluka o izmjenama i dopunama ovog programa.

Kantonalni ministar privrede Adnan Delić je podsjetio da je Skupština KS nedavno donijela Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama.

“Ovim zakonom je, pored ostalog, propisana zakonska infrastruktura: za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plate na nivou Federacije Bosne i Hercegovine za mjesece u 2021. godini za djelatnosti kojima je rad znatno otežan zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, u skladu sa obezbijeđenim sredstvima, te za mogućnost finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto platu na nivou FBiH subjektima kojima Vlada KS svojom odlukom zabrani obavljanje djelatnosti, za period trajanja ove zabrane”, obrazložio je ministar Delić.

Dodao je da je Zakonom propisano da Vlada KS donosi izmjene i dopune Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u KS izazvanih koronavirusom, kao dokumenta kojim se programira struktura implementacije predmetnih finansiranja.

“U cilju analitičnosti i transparentnosti u pripremi ovog dokumenta, Ministarstvo privrede KS je angažovalo interresornu Komisiju, uz učestvovanje Savjetodavnog tijela. Temeljom toga, na prijedlog Ministarstva privrede KS, Vlada KS je na današnjoj vanrednoj sjednici razmatrala i donijela ovaj programski dokument”, kazao je ministar Delić.

Donesene Izmjene i dopune Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera

Donesene Izmjene i dopune Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u KS.Ukupno će biti izdvojeno cca. 149 miliona KM za implementaciju mjera, a struktura ovog iznosa je sljedeća:✔21.000.000 KM – direktna podrška privredi za zadržavanje nivoa zaposlenosti i očuvanja radnih mjesta.✔3.500.000 KM – rasterećnje privrede za podršku likvidnosti kroz oslobađanje od plaćanja fiskalnih i parafiskalnih nameta.✔90.000.000 KM – kreditna sredstva za subjekte male privrede u kreditnim linijama uz subvencioniranu kamatnu stopu.✔3.490.000 KM – poticajna grant sredstva subjektima male privrede.✔6.100.000 KM – podrška poljoprivredi.✔25.856.427 KM – mjere socijalne politike.
Posted by Vlada Kantona Sarajevo on Friday, April 9, 2021

Naglasio je i kako su u okviru ovih programskih finansiranja, u osnovi, prepoznati sljedeći subjekti: poslovni subjekti sa sjedištem u KS, s tim da ovo pravo ne mogu ostvariti za poslovne jedinice u svom sastavu koje se nalaze izvan područja KS, poslovni subjekti sa sjedištem izvan KS na području FBiH, koji u svom sastavu imaju poslovne jedinice koje se nalaze na području KS, s tim da ovo pravo mogu ostvariti samo za ove poslovne jedinice, poslovni subjekti – fizička lica sa sjedištem na području KS koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost kao osnovno ili dodatno zanimanje, a porez na dohodak plaćaju u paušalno utvrđenom iznosu, prednji poslovni subjekti sa statusom start upa, osnovani/registrovani nakon 1.12.2019. godine, te poslovni subjekti kojima je odlukom Vlade KS zabranjeno obavljanje djelatnosti, s čime stječu osnovni uslov za mogućnost finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto platu na nivou FBiH.

“Ovim programskim dokumentom, precizno su propisani potrebni uslovi koje poslovni subjekti trebaju ispuniti da bi ostvarili pravo na odnosno finansiranje. Važno je navesti da će otežanost obavljanja određene djelatnosti zbog pandemije koronavirusa biti ocijenjena kroz indikator pada prometa poslovnog subjekta. Također, treba napomenuti da su drugi bitni uslovi za ostvarivanje prava na finansiranje programski propisani sa ciljem održavanja nivoa zaposlenosti, urednog izvršavanja obaveza plaćanja javnih prihoda, itd.”, naveo je ministar Delić.

S obzirom na to da je donesen ovaj programski dokument, ministar Delić je kazao kako su ispunjeni uslovi za donošenje pravnih akata od Vlade KS i to odnosne uredbe i odluke, kojima se uređuju postupci predmetnih finansiranja, čije donošenje se očekuje krajem naredne sedmice.

Dodao je i kako će donošenjem ovih pravnih akata biti stvoreni preduslovi da Ministarstvo privrede KS objavi javne pozive za podnošenje aplikacija poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje pripadajućeg prava, a oni će biti objavljeni čim je prije moguće.

“Ovim programskim dokumentom iskazan je ukupni iznos od skoro 149 miliona KM za implementaciju mjera sadržanih u ovom dokumentu, a struktura ovog iznosa je sljedeća:

21.000.000 KM – direktna podrška privredi za zadržavanje nivoa zaposlenosti i očuvanja radnih mjesta;

3.500.000 KM – rasterećenje privrede za podršku likvidnosti kroz oslobađanje od plaćanja fiskalnih i parafiskalnih nameta;

90.000.000 KM – kreditna sredstva za subjekte male privrede u kreditnim linijama uz subvencioniranu kamatnu stopu;

3.490.000 KM – poticajna grant sredstva subjektima male privrede;

6.100.000 KM – podrška poljoprivredi;

25.856.427 KM – Mjere socijalne politike”, istakao je ministar Delić.

U prilogu ove informacije bit će objavljen i dokument s izmjenama i dopunama pomenutog programa, saopćili su iz Vlade KS.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe