15.2 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Za obavljanje javnih radova u Bosanskoj Krupi 40 nezaposlenih lica dobija naknadu od hiljadu KM

U Bosanskoj Krupi su u toku javni radovi koji podrazumijevaju uređenje obala rijeka Une i Krušnice, izletišta Šujnovac,Velikih ada, te starogradskih tvrđava u Bosanskoj Krupi i Jezerskom. Radove obavlja četrdeset nezaposlenih lica kojima će Općina Bosanska Krupa po okončanju isplatiti naknadu u iznosu od 1.000,00 KM.

Sječa i krčenje samoniklog granja i šiblja, uklanjanje i odvoz granja, prikupljanje otpadnog materijala, ručno čišćenje odvodnih jaraka na više lokacija, poslovi su na kojima su većangažirane nezaposlene osobe iz Bosanske Krupe.

Program javnih radova na području općine Bosanska Krupapod nazivom „Javnim radom za zajednicu i čist okoliš“ inicirao je načelnik Armin Halitović, kako kaže, u želji da se uredi životni prostor Krupljana, gostiju, turista, a u isto vrijeme nezaposlenim osobama omogući zarada.

„Oni će za 25 radnih dana primiti naknadu od 1.000,00 KM uz osiguran topli obrok. Učešće je uzelo i JKP „10. juli“ i Šumarija Bosanska Krupa koja će dati određeni broj ljudi. Dakle na ovaj način ćemo zajednički pokazati da možemo u dobroj sinergiji uraditi kvalitetan posao i realizirati jedan ekonomski, socijalni i ekološki projekt“, kazao je načelnik Halitović i podsjetio da je ovo treći put u posljednjih deset godina da Općina Bosanska Krupa na ovaj način realizira projekte uređenja okoliša, a da pri tom angažira nezaposlene sa liste Biroa.

Osim sredstava za naknade, Općina Bosanska Krupa osigurava sredstva za ishranu, te materijalna sredstva za rad, odnosno opremu.

Lica koja vrše javne radove Općina je odabrala putem javnog poziva. Jedini uslov za prijavu kandidata bio je da se nalazena evidenciji nezaposlenih JU „Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona“ Bihać, Biro rada BosanskaKrupa, odnosno da su radno sposobni.

U realizaciju programa, osim nezaposlenih lica, bit će uključeni i radnici Općine Bosanska Krupa i JKP „10. Juli“, a podršku će pružiti uposlenici ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o. i članovi Kanu kluba „Kormoran“ iz Bosanske Krupe.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe