Za aerodrom u Bihaću zainteresovani ulagači iz arapskih zemalja, Kine i Turske

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je kako su se odlučili za postepenu gradnju aerodroma Golubići te da je zbog toga smanjena dužina piste. Do sada je utrošeno devet miliona KM, a plan je da prvi avion sleti za dvije godine.

Naveo je kako su do sada uradili testnu pistu, pristupni put, prostor je ograđen te su urađeni projektni i nabavljena okolišna dozvola.

“Do sada je bilo dosta zainteresovanih ulagača, posebno iz arapskog svijeta, Kine i Turske. Može se realizovati na dva načina – kroz sredstva javnih fondova ili javno-privanto partnerstvo. Realan je i jedan i drugi projekat”, rekao je Fazlić za N1.

Govoreći o tome koliko novca je isplaćeno za eksproprijaciju, kazao je kako je tako moralo biti jer se imovina Grada ne može poklanjati.

“Zakon je tako propisao. Mi smo to uradili i prebacili na JP Aerodrom da se može sve realizovati bez političkih utjecaja. Postoje različiti profili protivnika aerodroma i pokušavam da proniknem šta je razlog. Postoje dva profila tih uslovno rečeno protivnika. Jedan profil ljudi je onaj koji kroz to vidi SDA i jačanje SDA, jer su ta sredstva osigurana od Vlade FBiH. Postavlja se da sve što dolazi od SDA treba spriječiti. Već je počela predizborna kampanja i preslagivanje političkih odnosa. Tako da sve što dolazi od Izetbegovića i Novalića, prema njima, treba zaustaviti. Pokušavaju napraviti aferu iz političkih razloga. Drug protivnici su lokalna prilča. Dođe premijer FBiH u USK, dočekaju ga i kažu ‘to nije najbolja lokacija, nije dobro tlo, ima magle i kiše itd’. To nije normalno, ali je za očekivati u BiH”, rekao je Fazlić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe