WHO: Remdesivir ne pomaže u preživljavanju od korone

Lijek “remdesivir” kompanije “Gilead Sciences” nema značajnijeg uticaja na šanse pacijenata oboljelih od COVID-19 da prežive, rezultati su kliničkih ispitivanja Svjetske zdravstvene organizacije /WHO/.

Lijek koji je među prvima upotrijebljen protiv COVID-19 bio je jedan od medikamenata upotrijebljenih za liječenje američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Britanski dnevnik “Financial Times” piše o rezultatima ispitivanja WHO-a pod nazivom “Solidarnost” tokom kojih je vršena procjena četiri eventualna lijeka, uključujući “remdesivir”, “hidroksihlorokin”, kombinaciju lijekova protiv HIV-a “lopinavir” i “ritonavir” te “interferon” na 11.266 bolničkih pacijenata.

Probe “hidroksihlorokina” i “lopinavira” i “ritonavira” obustavljene su u junu pošto je dokazano da su neefikasni, ali su ostale probe nastavljene u više od 500 bolnica i 30 zemalja.

Prema pisanju lista, koji navodi da posjeduje kopiju istraživanja, rezultati su pokazali da nijedan od lijekova nije “značajno uticao na mortalitet” ili smanjio potrebu za priključenje pacijenta na respirator.

WHO nije komentarisao pisanje “Financial Timesa” navodeći da rezultati ispitivanja još nisu objavljeni u javnosti.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe