Vučić: Srbija će biti prva u Evropi

Vučić je istakao da je takva prognoza MMF-a uslijedila jer su vidjeli njene rezultate

IZVORavaz.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uključio se uživo poslije razgovora sa MMF-om i objasnio šta bi Srbija trebalo da uradi da privredni pad bude što manji.

– Oni su poboljšali prognozu, prvobitno su rekli da neće biti minus 3, nego minus 2,5. A, zvanična procjena, koju će potvrditi za dva dana, je da će biti minus 1,5. A, mi ćemo da radimo da bude još niži. Srbija će po stopi rasta biti prva u Evropi u 2020. godini – rekao je predsjednik Srbije Vučić.

Vučić je istakao da je takva prognoza MMF-a uslijedila jer su vidjeli njene rezultate i sve što je urađeno u trećem kvartalu ove godine, u periodu za koji jeprocena bila da će Srbija imati minimalan, ali pozitivan rast BDP-a.

Aleksandar Vučić i šef delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda Jan Kejs Martej razgovarali su o sprovođenju petog i posljednjeg aktuelnog aranžmana “Instrument za upravljanje politikama”, koji Srbija ima sa MMF-om do januara 2021. godine i daljim mogućnostima saradnje.

– Napravit ćemo novi aranžman sa MMF, jer je to pitanje sigurnosti i dobre pozicije na svjetskom finansijskom tržIštu. MMF je skeptičan prema povećanju plata u javnom sektoru, a mi smo pokazali da imamo prostora za to i bit ćemo jedina zemlja u Evropi u kojoj će biti povećanja zarada. Bit će povećanja plata što je nevjerovatno sa ovakvim uslovima svjetske ekonomske krize. To znači da bi plate sa današnjih 510 ili 515 eura na 540 i više u martu – rekao je predsjednik.

Predsjednik je na pitanje o formiranju Vlade odgovorio da bi sve vezano za tu temu trebalo pitati premijerku Anu Brnabić.

– Već krajem sedmice, bar se nadam, da će premijerka Ana Brnabić donijeti odluku o formiranju Vlade – rekao je Vučić

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe