Vučić smanjuje cenzus na tri posto da bi stvorio vlastitu opoziciju u Srbiji

IZVORklix.ba

Srbijanski predsjednik očito je našao načina kako da odgovori opoziciji koja najavljuje bojkot izbora. Najavljenim smanjenjem cenzusa s pet na tri posto Vučić namjerava od malih stranaka stvoriti parlamentarne te tako fabricirati vlastitu i poželjnu opoziciju.
Vučić je u intervju na Pinku izjavio da se zalaže za smanjenje izbornog cenzusa s pet na tri posto, ocjenjujući da će se time “vratiti život” u parlament koji će, kako je naveo, tada biti mnogo reprezentativniji.

“Život će se vratiti u parlament, time se vraća normalnost u Srbiji”, kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je odbacio navode po kojima se smanjenjem cenzusa ugrožavaju prava pojedinih političkih aktera.

“Koje to pravo ugrožavamo smanjenjem cenzusa, posebno prava manjina i onih koji su mnogo slabiji od nas? Nećete naći nikog u Evropi, osim Tanje Fajon, ko će reći nešto protiv ovoga”, rekao je Vučić.

Politički analitičar Aleksandar Popov za Klix.ba navodi kako, iako se izborna pravila ne mijenjaju u izbornoj godini, a posebno kako su u Srbiji opći izbori planirani za nekoliko mjeseci, srbijanski predsjednik želi napraviti pokriće ako najveće stranke okupljene u Savezu za Srbiju bojkotuju izbore.

“Smanjenjem cenzusa u Skupštinu bi ušle ove manje stranke koje on na neki način drži u šaci, ovako ili onako. On tako ima pokriće u toj tzv. opoziciji da se ne bi moglo reći da je napravio jednostranački parlament”, kaže Popov.

Popov pretpostavlja da bi smanjenjem cenzusa na tri posto u Skupštinu Srbije ušlo četiri ili pet stranaka koje ne mogu preći trenutni cenzus od pet posto.

“I da ne mogu doći do potrebnih tri posto, režim bi im pomogao na neki način te dobio u parlamentu stranke s kojima već ima otvoreni dogovor”, kaže on.

Dodaje kako je skoro pa sigurno da stranke Saveza za Srbiju, koje su najavile bojkot izbora, neće promijeniti svoj stav, jer bi onda nanijele sebi dvostruku štetu.

“Jedan broj građana je već odlučio da neće izaći na izbore. Kako su ove stranke uporno najavljivale bojkot, a ništa se nije promijenilo od onog što su tražile, posebno prisustvo u medijima. Promjenom odluke ne samo da bi u ovim okolnostima izgubili izbore, već bi izgubili i svoje birače”, smatra Popov.

Iz bh. perspektive neshvatljivo približavanje Čedomira Jovanovića i njegovog LDP-a Vučiću posljednjih godina, prema Popovu je neshvatljivo i za javnost u Srbiji.

“Na neki način Vučić je njega uspio staviti pod svoju kontrolu, što pomalo otužno djeluje na ljude koji su poštovali neke njegove stavove o ratu, Kosovu, antifašizmu… Očito je našao način kako da ga privoli da mu igra ulogu opozicije”, zaključio je Popov za Klix.ba.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe