21 C
Bihać
Srijeda, 18 Maja, 2022

Vučić potpisom izgubio Kosovo, priznanje samo formalnost

Iako je odmah nakon potpisanog sporazuma srbijanski predsjednik krenuo u uvjeravanje javnosti u Srbiji kako ovo ne znači i priznavanje Kosova kao nezavisne države, previše je tačaka u sporazumu iz kojih se jasno može pročitati kako je Vučić u Bijeloj kući potpisao ono za što je govorio da neće nikada. Kosovsku nezavisnost.

To tvrde i brojni eksperti iz oblasti međunarodnog prava. Ne treba biti nikakav ekspert pa shvatiti jednu stvar. Međunarodne obavezujuće ugovore mogu potpisati isključivo dvije strane koje jedna drugu priznaju.

„Ne znam šta ima u dogovoru. Ono što sam uvijek tvrdio u odnosu na Srbiju i Kosovo je da bi Kosovo trebalo da bude nezavisna država, i da nije dio Srbije. Ja sam proveo dosta vremena tamo. Pretpostavljam da će taj sporazum ojačati tu nezavisnost“, izjavio je predsjednički kandidat demokrata za predsjednika SAD-a Joe Biden.

Nema sumnje da će Vučić i zvanična Srbija nastaviti s negiranjem kosovske nezavisnosti, ali ono što je sigurno je to da će tačke iz potpisanog sporazuma potpuno promijeniti srbijansku vanjsku politiku, a što će se svakako odraziti i na unutrašnju.

Srbija se obavezala kroz nekoliko bitnih tačaka da će potpuno okrenuti leđa dosadašnjim glavnim partnerima i prijateljima Rusiji i Kini.

Jedna od najvažnijih tačaka sporazuma predstavlja obavezivanje Beograda i Prištine da će diverzifikovati svoje zalihe energije što znači direktno okretanje leđa Rusiji, odnosno odustajanje od energetske zavisnosti o Rusiji. Također, Srbija i Kosovo su se sporazumom obavezali da neće koristiti Huawei opremu za razvoj 5G mreže, što znači da se Srbija, doslovno, obavezala, da će prekinuti nabavku opreme od Kine, a ono što je do sada nabavila obavezna je demontirati.

I jedna i druga država obavezale su se da će libanski pokret Hezbolah proglasiti terorističkom organizacijom. Hezbolah je trenutno najveći vojni saveznik predsjednika Sirije Bashara al Assada u devetogodišnjem građanskom ratu, a Assad je vlast zadržao zahvaljujući vojnoj i ekonomskoj pomoći direktno Irana i Rusije. Dakle, i ovom tačkom se Srbija obavezala na konfrontaciju sa Rusijom, ali indirektno i Kinom koja je jedan od najvećih ekonomskih partnera s Iranom.

Srbija se obavezala da će ambasadu iz Tel Aviva preseliti u Jerusalem, što je suprotno politici EU koja se tome oštro protivi. Zatim, Srbija je u posljednje vrijeme uložila velike diplomatske napore kako bi uvjerili veliki broj islamskih zemalja da povuku priznanje Kosova. Ovim sporazumom Srbija odustaje od te politike. Sporazum predviđa i međusobno priznanje Kosova i Izraela, te njihovu uspostavu diplomatskih odnosa. Vučić je stavio svoj potpis na sporazum koji predviđa da Izrael smatra Kosovo nezavisnom državom! Ako ovo nije direktno priznanje Kosova kao nezavisne države, teško je naći veći dokaz.

Još jedna bitna točka sporazuma predviđa da se Kosovo složilo s jednogodišnjim moratorijumom na traženje članstva u međunarodnim organizacijama, dok se Srbija saglasila da također godinu dana odustane od kampanje za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti ili traženja od drugih država da ne priznaju Kosovo.

Dakle, nakon što je Kosovo priznato od skoro svih relevantnih evropskih i svjetskih država osim Rusije i Kine, te primljeno u većinu međunarodnih organizacija, Kosovo se obavezalo da neće tražiti dalje priznanje i članstvo, jer objektivno više se nemaju gdje ni učlaniti, dok se Srbija obavezala da ni od koga neće tražiti da ne prizna ili povuče priznanje Kosova. Srbija se i ovom tačkom složila s politikom većine svjetskih država i organizacija koje smatraju Kosovo nezavisnom državom i svojim punopravnim članom.

Samo je neko potpuno naivan mogao očekivati da će SAD pred Srbiju staviti papir na kojim piše „priznajemo da je Kosovo nezavisna država“. Ne, to se nikad neće desiti. Ali je Srbija, odnosno njen predsjednik Aleksandar Vučić potpisao papir koji sadrži sve elemente priznanja nezavisnosti Kosova.

I nije tajna da se ovo spremalo jako dugo. Sva klerofašistička politika SPC-a oko izbora u Crnoj Gori i jeste pokušaj nadoknade gubitka Kosova.

Vučić neće imati preveliki problem s građanima Srbije, koje će i dalje nastaviti uvjeravati kako je Kosovo srce Srbije. Otac srpske nacije Dobrica Ćosić kazao je jednom “Laž je srpski državni interes. Laž je u samom biću Srbina, jer Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž“.

Vučićev daleko veći problem je kako će dosadašnjim saveznicima Rusima i Kinezima, koje je nazivao braćom, reći da napuste Srbiju, jer od jučer ova država ima nove saveznike i novu vanjsku politiku.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se