11.6 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

Vučić o sve većim pritiscima da Srbija prizna Kosovo, dotakao se i BiH

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić jutros je prilikom obraćanja naciji govorio i o sve glasnijim zahtjevima o eventualnom priznanju Kosova. Dotakao se i BiH.

Podsjetio je da svi govore o potrebi priznanja Kosova, “kao što pominju kao jedino rješenje za BiH ne da RS ne postoji, ali da se njene nadležnosti prebace na centralni nivo”.

– Zbog toga tražimo od ljudi u Srbiji ne da političke razlike i demokratija ne postoje, ali da razumiju težinu pozicije u kojoj se nalazimo i da što jedinstvenije nastupamo – podvukao je on.

Rekao je da je jasno da SAD i Njemačka neće da povlače priznanje Kosova, već da će gledati kako i na koji način da Srbiju uvedu u to.

– Ono što mene brine je da mi ne razgovaramo o stvarnim i suštinskim problemima, već se gleda kako da izbacimo neki papir. Zato će srpska strana tražiti od 7. septembra, kada vjerujem da je nastavak dijaloga, a ja ću predstavljati Srbiju tamo, tražit ću ispunjenje ugovora iz 2013. godine o formiranje ZSO, koje je potpisano pod okriljem EU – rekao je Vučić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe