Vučić o sastanku u Washingtonu: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

“Srbija nije u poziciji, ne bi bilo dobro, da odbija razgovore. U razgovorima ćemo učestvovati, a teme su ekonomske. To je važno za nas, to su dobre teme. To je potvrdio i (kosovski premijer Avdulah) Hoti”, rekao je Vučić u gostovanju na televiziji Pink.

On je konstatovao da će to za Kosovo biti još jedna prilika da se predstave kao nezavisna država, i poručio da ih Srbija neće tako tretirati, ni u Vašingtonu ni u Briselu, iako “Amerikanci smatraju da su Srbija i Kosovo dve nezavisne države”, a tako posmatra i briselska administracija.

Grenell je najavio na svom Twitter nalogu da će se lideri Srbije i Kosova sastati da pregovaraju u Bijeloj kući 2. septembra. To je potvrdio i kosovski premijer Avdulah Hoti.

“Zašto je Grenell upotrebio termin ‘pregovori’, to je pitanje za njega. Sami Amerikanci kažu da podržavaju pregovore preko Evropske unije. Suviše smo mali, a i nemamo interese da se u to miješamo”, kazao je Vučić za TV Pink.

Prvobitno su razgovori u Bijeloj kući bili zakazani za 27. jun, ali je kosovska strana otkazala dolazak. Tri dana prije zakazanog sastanka, kosovski predsjednik Hašim Tači otkazao je dolazak u Washington, jer je Specijalno tužilaštvo u Hagu podnijelo Specijalizovanim vijećima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv njega, Kadrija Veseljija i drugih lica, koja se “terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

Dijalog Beograda i Prištine obnovljen je u julu, posle 20 mjeseci zastoja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti sastali su se u Briselu 16. jula, uz posredstvo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Vučić i Hoti su potvrdili da su razgovarali o nestalima, raseljenima i ekonomskim pitanjima.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]