2.7 C
Bihać
Utorak, 29 Novembra, 2022

VSTV imenovao nove sudije i tužioce

IZVORAvaz.ba

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) danas je na sjednici donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Kako je saopćeno, na nivou Republike Srpske imenovani su Milorad Debeljević na poziciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i Elbisa Muharemović – Karić na poziciju sutkinje Okružnog suda u Bijeljini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imenovani su Sanela Kovač-Grabonjić na poziciju sutkinje Vrhovnog suda Federacije BiH i Željko Živković na poziciju predsjednika Općinskog suda u Orašju.

Na nivou Brčko Distrikta BiH imenovani su Ajsela Memišević na poziciju sutkinje Osnovnog suda Brčko distrikta BiH i Zlatan Kavazović na poziciju sudije Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, te odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti.

Pri imenovanju, VSTV primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. avgusta ove godine, saopćeno je iz VSTV-a.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se