Vrtići u Federaciji BiH od naredne sedmice ponovo otvoreni

Kako nam je kazao Čerkez, otvaranje vrtića je nešto što je planirano u narednoj fazi popuštanja mjera u Federaciji BiH i to bi se moglo desiti naredne sedmice uz puštanje u rad i gradskog prijevoza.
“Rekli smo već da će se mjere postepeno ublažavati uz praćenje epidemiološke situacije, a bitno je istaći da će sve detaljne mjere koje se budu morale poštovati biti naznačene nakon otvaranja vrtića”, kazao je Čerkez.

Ipak, dodao je Čerkez, ono što je sigurno, u vrtićima će se morati voditi računa o ličnoj zaštiti i distanci, a rad u vrtićima će poslodavci morati prilagoditi trenutnoj situaciji i samim tim smanjiti rizik od zaraze.

Kako je pojasnio Čerkez, rizici od zaraze koronavirusom se ne mogu eliminirati, ali se mogu smanjiti upravo adekvatnom zaštitom, distancom i pravilnom organizacijom rada.
“Ta organizacija rada podrazumijeva da se unutar vrtića organizuju manje grupe djece koja će u prostorijama boraviti uz poštivanje distance. Naravno, svakodnevno će se vršiti redovna dezinfekcija prostora, uz sve navedene mjere koje su obavezne. U narednom periodu dolazi lijepo vrijeme pa je preporučljivo da svi zaposleni u vrtićima s djecom provode vrijeme na otvorenom”, poručio je Čerkez.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe