15.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

Vršnjačko nasilje u cazinskim školama – pretukli učenika skoro na smrt

Vršnjačko nasilje izuzetno je prisutno u BiH, a posebno je izraženo i u cazinskim srednjim školama, a nažalost slično je i u osnovnim školama.

Vršnjačko nasilje je nažalost izuzetno prisutno u BiH, a djeca i mladi rijetko prijavljuju nasilje, što pokazuje da nisu sigurni i nemaju povjerenje u sistem zaštite..

Kao što smo i rekli u našim, cazinskim srednjim i osnovnim školama je izuzetno prisutno nasilje, a to pokazuju i razne scene koje su se izdešavale proteklih dana.

Jedna od tih nemilih scena se desila u JU “I srednja škola” Cazin gdje je grupa momaka fizički napala svog vršnjaka i nanijela mu teške tjelesne povrede od kojih je skoro podlegao.

Učenici koju su to uradili su odmah sankcionisani iz škole, ali da li je to zaista jedino rješenje?

Zašto ikako dolazi do fizičkih konflikata? Zašto je prisutna tolika mržnja među vršnjacima? Da li su za ovo sve krive društvene mreže ili loš odgoj?

Ovo su neka od mnogih pitanja koja postavljamo sebi kad čujemo i vidimo da se dešavaju ovakve scene negdje u našim školama.

Pored ovog nemilog događaja iz JU “I srednje škole” Cazin, desio se još jedan neobičan slučaj nasilja među vršnjacima. Tačnije među mladim momkom i djevojkom.

O ovom slučaju su se oglasili i mnogi na društvenim mrežama pa pročitajte u nastavku teksta šta imaju za reći.

“O ovakvim stvarima treba javno da se piše, a ne da se guraju pod tepih te da se šuti o tome.”

“Kao što već pomenuh, nakon prijave direktoru II Srednje škole u Cazinu da je momak (drugi razred) istukao djevojku (prvi razred) iza srednje škole direktor je rekao “ah to nije prvi put da se taj učenik prijavljuje za slične radnje”.

Do kad će takve stvari da rade? Do kad će podržavati nasilnike umjesto da se zauzmu i riješe problem.”

“Ovim putem vas molim da nasilje prijavite policiji ili nekom nadležnom organu te da se poduzme postupak vezan za slučaj. Davno smo trebali preći na takav nivo dok smo čekali da škola reagira!”

Slažete li se sa ovim izjavama i kakvo je vaše mišljenje o cijeloj situaciji?

Portal Cazin.net ovim putem apeluje i savjetuje sve roditelje da razgovaraju sa svojom djecom i riješavaju probleme koje njihova djeca kriju od njih, i apelujemo sve učenike i mlade djevojke da svaki vid nasilja odmah prijave nadležnim organima ili svojim razrednicima u školi da ne bi dolazilo do većih problema koji nam nisu potrebni, a također, poziv je i institucijama sistema i države da se više posvete ovom problemu koji uzima sve više maha.

spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se