Vrhovni sud FBiH: Sjednica Apelacionog vijeća u predmetu Lipovača i drugi

IZVORbhrt.ba

Pored Hamdije Lipovače, presudom u tom predmetu optužbi, po svim tačkama optužnice, oslobođeni su i Alen Gluhalić, Aida Džambegović, Senka Zolić i Sead Dupanović.

Na sjednici Apelacionog vijeća, kojim je predsjedavao sudija Emir Neradin, zastupnici strana u postupku su ukratko obrazložili ranije podnijete žalbe i odgovore na žalbu, ostajući pri njihovim navodima.

Federalna tužiteljka Nermina Mutevelić navela je kako je žalba povodom spomenute presude podnesena zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog odluke o krivično-pravnoj sankciji.

Dodala je da ostaje kod svih žalbenih navoda, uz uvjerenje da će Vijeće uvažiti spomenute razloge, te ostavljajući Sudu da odluči u vezi sa žalbama branitelja, podnesenih radi nedonošenja odluke o troškovima krivičnog postupka.

Nasuprot tome, branitelji i branjenici su ustvrdili kako su žalbeni navodi Tužilaštva neutemeljeni, te da je Sud u prvostepenom postupku pravilno utvrdio činjenično stanje i donio zakonitu odluku.

Branitelj prvooptuženog, advokat Nikica Gržić smatra „da nije dovedena u sumnju primjena materijalnog prava, te da Sud (u prvostepenom postupku) tokom iscrpnog dokaznog postupka nije mogao doći do zaključka da je njegov branjenik (Lipovača) počinio krivično djelo za koje se optužnicom teretio“.

Istovremeno, naveo je kako izostanak umišljaja, kao bitnog elementa bića krivičnog djela, oslobađa od krivice njegovog branjenika, predloživši da se žalba Tužilaštva odbije.

Njegovim tvrdnjama pridružili su se i branitelji ostalih optuženika – advokati Alaga Bajramović, Hamid Džandžanović i Hasan Veladžić, kao i sami branjenici, navodeći kako u cijelosti ostaju kod protivžalbenih navoda.

Prvooptuženi Lipovača izjavio je „da je sve radio u dobroj vjeri, te da ga je sramota što je pred Sudom u ovakvim okolnostima“.

Četvrtooptužena Senka Zolić navela je “kako je svoj posao obavljala časno i pošteno i u skladu sa zakonom”.

Sjednica je održana u odsustvu trećeoptužene Aide Džambegović i advokata drugooptuženog-Ilijasa Midžića.

Prvostepenom, nepravosnažnom presudom Kantonalnog suda USK, akteri slučaja STENS oslobođeni su optužbi da su prilikom izvođenja radova na Sportsko-rekreativnom centru “STENS” u Bihaću od 2006. do 2009. godine, iskorištavali vlastite položaje, te unošenjem neistinitih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova, na štetu Opštine Bihać, pribavili korist u ukupnom iznosu od oko pola miliona KM.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe