VRAĆEN DUG OD SKORO 30 MILIONA // Bivši gradonačelnik koristio budžet za kupovinu političke podrške bez ikakvih kriterija

Od 2009. godine Budžet Grada Bihaća bio je konstantno u deficitu i na koncu 2016. godine taj dug dostigao je 50 miliona KM. Bila je to posljedica nesavjesnog, neodgovornog i nedomaćinskog raspolaganja sa javnim novcem, koji je od strane bivšeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića nerijetko korišten za kupovinu političke podrške bez jasnih kriterija.

Strukturu tog duga najvećim dijelom činio je kredit koji nije vraćan sve do 2017. godine, ogromne obaveze prema dobavljačima, prema zaposlenim u Gradskoj upravi i javnim ustanovama, nenamjenski utrošena namjenska sredstva itd.

Svi ozbiljniji pretendenti za poziciju gradonačelnika 2016. godine govorli su tada da se Grad Bihać nalazi u jako teškoj finansijskoj situaciji i da je prvo potrebno stabilizirati Budžet. To je istakako čak i uhapšeni gradonačelnik Galijašević prilikom primopredaje dužnosti. Šuhret Fazlić je taj posao uradio!

Vraćanje nagomilanih dugovanja u mandatu gradonačelnika Šuhreta Fazlića nije stvar opredjeljenja, nego nužde. Kredit se nakon dva puta produžavanog grejs perioda morao vraćati, nenamjenski potrošena namjenska sredstva morala su biti vraćena na namjenske račune, ogromni dugovi prema dobavljačima morali su se izmirivati, zaostale plate morale su biti isplaćene radnicima itd.

Od 50 miliona KM duga u četiri godine mandata gradonačelnika Šuhreta Fazlića vraćeno je oko 29 miliona KM, ili skoro 60% od ukupnog duga. Vraćeno je povjerenje donatora, finansijskih institucija, dobavljača i što je najvažnije, vraćeno je povjerenje građana. Započete su mnoge investicije i stvoreni svi preduslovi za realizaciju novih.

– Poštovane sugrađanke i sugrađani, puno truda, rada i odricanja je u protekle četiri godine uloženo kako bi se poboljšala finansijska slika našeg Grada, ne dozvolimo da stranački interesi i politička bahatost ponovno naš Grad gurnu u finansijski sunovrat, poručio je Šuhret Fazlić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe