3.4 C
Bihać
Četvrtak, 1 Decembra, 2022

Vodu koriste iz čatrnja, autobusa nema…

Njihov ionako težak život još težim čini to što u selu još nema vodovodne mreže, pa se za snabdijevanje stanovništva vodom koriste čatrnje.

Ipak, to bi se uskoro moglo promijeniti jer bi radovi na postavljanju vodovodne mreže, prema najavama, trebali početi  uskoro.

– Projekt postavljanja vodovodne mreže počinje uskoro, a realizirat ćemo ga uz podršku lokalnih vlasti Grada Čapljine, s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem na čelu. U prvoj fazi radova vodu bi trebalo dobiti sedam domaćinstava na Gorici, koja je sastavni dio Jasenice – kaže inicijator projekta Alen Jazvin.

Problem stanovnicima predstavlja i to što još nemaju autobusku liniju kojom bi bili povezani s gradom te ovise jedni o drugima. Život u ovom selu nema perspektivu te sve više ljudi odlazi.

Ipak da ne razmišljaju svi o odlasku, svjedoči Sanel Čolaković (23).

– Nadam se da će i u daljnjoj budućnosti život ovdje biti perspektivniji te da ću ostati uz svoje mještane – ističe Čolaković.

I pored svih problema koji ih muče, trude se čuvati zajedništvo, a jedan od načina da to čine vide u zajedničkoj obnovi postojećeg vjerskog objekta.

U njihovoj namjeri pomogli su im Jaseničani u dijaspori, Islamska zajednica u Čapljini i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Ovaj projekt je trenutno u fazi sakupljanja novčanih sredstva za izgradnju munare.  

Izvor: krupljani.ba

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe