Vlasti USK-a u kampu Lipa: Naš narod ne može gledati patnje migranata i spreman je pomoći

Predstavnici vlasti Unsko-sanskog kantona, koji su danas posjetli improvizirani migrantski kamp Lipa, istakli su da su građani i vlasti u Krajini ipak pokazali spremnost da ponovo pruže pomoć ugroženim migrantima, što su činili i prethodnih godina.

Nakon sastanka s državnim zvaničnicima i ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, premijer USK-a Mustafa Ružnić rekao je da su građani USK-a protekle tri godine trpili nepravdu, ali pored svega ponovo su pružili ruku migrantima.

“Današnji sastanak je ipak pokazao dobrotu ovog naroda koji je socijalno osjetljiv i ne može gledati patnje migranata u kampu Lipa. Mi migrante nismo ostavili ni onaj dan kada su iz ovog kampa otišli IOM i sve međunarodne organizacije koje su zadužene za praćenje migranata. Problem je što se ovdje nikad nije spominjalo kako to žive građani Unsko-sanskog kantona i koje sve patnje, nedaće i štete su proživljavali zbog migrantske krize u BiH”, rekao je Ružnić.

Kao primjer dobre volje i brzog djelovanja u pružanju smještaja ljudima u potrebi, Ružnić je naveo grad Petrinju u susjednoj Hrvatskoj u kome se kroz dva dana nakon razornih potresa pružila pomoć mještanima.

“Mi to ovdje čekamo od 20. aprila. Ipak, danas smo pokazali spremnost da učinimo sve što možemo kako bi se migrantima stvorili uvjeti za boravak u kampu Lipa. Stavili smo na raspolaganje sebe i svoje resurse, što smo radili i u proteklim godinama, pa i u najtežim uvjetima kada su migranti ostavljeni u kampu Lipa”, dodao je Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je da je današnji sastanak najbolji pokazatelj da je država BiH počela preuzimati teret migrantske krize u svoje ruke, što ga lično raduje.

“Ovdje postoji mogućnost da već danas ili sutra smjestimo migrante. Imamo tu cisternu od 50.000 litara vode. Ako se postavi agregat, vrlo brzo se mogu stvoriti uslovi za boravak. Ovdje nema mjesta za politiziranje. Što prije se prestanemo baviti nekim sporednim pitanjima, prije ćemo riješiti ovaj problem. Bira više nije opcija i ljudi se ne trebaju okupljati ispred ovog kampa. Mi ćemo se organizovati i u Lipi stvoriti uslove za boravak migranata”, zaključio je Fazlić.

Ministar sigurnosti BiH također je danas poručio građanima Bihaća da više ne moraju stražariti ispred kampa Bira.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe